Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Често сте под стресом? Ове намирнице вам могу ублажити осећај напетости

Захваљујући свом саставу, неке намирнице могу ублажити осећај напетости

1666188383_foto-stres-Pexels-Unspash.jpg
Фото: Пеxелс, Унспласх
Oglas

Нутриционисткиња Џес Кординг сматра да је унос неких намирница изузетно пожељан када је наш организам под стресом.

1. Бобичасто воће

Ово воће обилује антиоксидансима и флавоноидима. Истраживање из 2017. дошло је до закључка да флавоноиди у дивљим боровницама позитивно утичу на расположење. Ово воће богато је и витамином Ц који игра важну улогу у стабилизовању нивоа кортизола (хормона стреса).

Прочитајте још: Како ПРЕДУГО СПАВАЊЕ УТИЧЕ НА ЗДРАВЉЕ? Постоји више разлога зашто је штетно по организам

2. Омега-3 масне киселине

Ове киселине умирујуће делују на нервни систем. Научно доказано, ове корисне масти су неопходне за изградњу мембрана у можданим ц́елијама, као и за спречавање инфламаторних реакција и смањење оксидативног стреса. Они значајно побољшавају памц́ење, концентрацију и перформансе.

3. Ферментисана храна

Природних пробиотика има у намирницама попут јогурта, кефира, киселог купуса и слично. Осим што знатно побољшавају варење, могу позитивно утуцати на смањење нивоа стреса. Стручњаци сматрају да храна која је богата природним пробиотицима изузетно благотворно делује и на црева и на мозак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas