Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли прекомерно конзумирање слаткиша и сокова може појачати опадање косе код мушкараца? Истраживања дала заниљиве резултате

Ако имате проблем са прекомерним опадањем косе, требало би да поведете рачуна о намирницама које уносите

1684746910_shutterstock_2107810544.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Са губитком косе суочавају се многи мушкарци. Узроцима овог проблема бавили су се бројни истраживачи и научници, а нова студија је показала да је јачи пол, код којег је примећено значајно опадање косе, конзумирао готово двоструко више заслађених пића у односу на друге.

Губитак косе погађа 30-50 одсто мушкараца до 50. године, али стручњаци указају на могућност повећања ове стопе. У истраживању је учестовало више од хиљаду студената и наставника просечне старости 27,8 година из 31. кинеске провинције. Они су навели основне социодемографске податке о себи, затим оне који се тичу њихове косе, начина исхране и живота, као и психолошког стања.

Била су питања и о заслађеним пићима - соковима, газираним, енергетским и спортским напицима, заслађеном млеку, кафи и чају. Чак 57,6 одсто испитаника рекло је да има проблем са опадањем косе, а истраживачи су открили да је вероватно реч о старијим, садашњим или бившим пушачима, који су недовољно спавали, доживели тежу трауму или су анксиозни. Резултати су показали и да су мушкарци с поремећајем опадања косе јели више пржене хране, слаткиша и меда, а мање поврћа.

Према ранијим студијама, висок унос шећера повезан је с проблемима менталног здравља, док је једна мета-анализа открила да особе које пију три лименке коле дневно имају 25 одсто већи ризик да оболе од депресије, у односу на оне који не конзумирају заслађена пића.

Бонус видео:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas