Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Да ли сте јутарњи тип или ноћна птица? Истраживања кажу да је ова група склонија депресији

Према подацима из новог истраживања, ако сте јутарњи тип особе, вероватно имате смањен ризик од тога да патите од дубоке депресије.

1627140718_window-1148929_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ипак, треба имати у виду да, на пример, људи који су ранораниоци могу имати друга здравствена или животна понашања која смањују ризик од депресије - здравије се хране или редовно вежбају.

Сви ти фактори, као и многи други, могли би објаснити смањени ризик од депресије. Штавише, сама депресија узрокује поремећаје спавања, па би могло бити да је депресија узрок тога што ноћу не спавате, а не обрнуто.

Прочитајте још: Ово су главни СИМПТОМИ ИСЦРПЉЕНОСТИ ТОПЛОТОМ: Због чеха их не треба занемаривати

Ранији одлазак на спавање

Нова студија, међутим, нуди убедљивије доказе да ранији одлазак у кревет и рано буђење могу сами по себи пружити заштиту од депресије, независно од других фактора.

Студија, објављена у научном часопису "ЈАМА Псyцхиатрy", користи методу истраживања под називом Менделова рандомизација, која помаже да се прецизно утврди узрочно-последична веза.

Том методом истраживачи могу упоређивати велике групе људи на основу генетских варијанти које су независне од других здравствених карактеристика или карактеристика понашања - у овом случају тенденција да будемо раноранилац или ноћна птица.

Прочитајте још: Носе дечије протезе и са 50 година: Да ли постоји граница до када има смисла исправљати зубе?

Идентификовано је више од 340 генетских промена повезаних са циркадијалним ритмом спавања, па истраживачи могу упоредити велике групе људи.

Ко је склон депресији?

Научници су користили две генетске базе података са више од 800.000 одраслих да би спровели Менделову студију рандомизације циркадијског ритма и ризика од депресије. Нису имали само генетске податке, већ и податке о дијагнози депресије и информације о томе када су људи одлазили у кревет и будили се.

Прочитајте још: Дехидрирање је опасно, али превише ВОДЕ још ОПАСНИЈЕ!

Истраживачи су могли да прате и "средину сна", што је корисна научна мера нечијих тенденција спавања. На пример, јутарња особа која има навику да иде у кревет у 22 сата и да се буди се у 6, има средину спавања од два сата ујутру.

Открили су да је за сваку нижу "средину спавања" постојао чак 23 одсто нижи ризик од оболевања од велике депресије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas