Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Да ли сте знали какав је утицај вина и сира на мождане ћелије?

Утицај на Алцхајмерову болест.

1608900048_Depositphotos_171139238_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Божић је време за уживање и иако ове године породица и пријатељи можда недостају за столом, још увек постоје сви разлози да се почастите неким посластицама.

Даска за сир са вином за многе је свечана главна ствар - било да је то загревање на Бадње вече, на Бадњи дан или Божић. И, супротно популарном веровању, ново истраживање сугерише да би сав овај свечани сир и вино заправо могли бити добри за вас. Истраживање каже да би умерена конзумација вина и сира могла да помогне у заштити можданих функција како старите. 

Прочитајте још: Одличне вести: У Србију стиже ЛЕК који ће дијабетичарима заменити ЧЕТИРИ

Након прикупљених података и анализе о прехрамбеним истраживањима и резултата когнитивних тестова од 1.500 одраслих особа у Великој Британији, током десетогодишњег периода, истраживачи су открили да је сир убедљиво најпогоднија храна и да је црвено вино истакнуто због својих веза са побољшаном функцијом мозга. Доцент Вилете је рекао:

Фото: Депозит

- Био сам пријатно изненађен што наши резултати сугеришу да умерено једење сира и свакодневно пијење црног вина нису само добре ствари које нам помажу да се носимо са нашом тренутном пандемијом Ковид-19, већ имају и здравствене користи. Изненађујуће је да су резултати такође открили да је јагњетина повезана са "дуготрајном когнитивном моћи", али студија је нагласила да је прекомерна со посебно лоша за људе који се већ сматрају ризичним од Алцхајмерове болести.

Прочитајте још: ДИЛЕМА је решена! Ево да ли је кафа ДОБРА ЗА ЛИНИЈУ

Међутим, вреди истаћи да су истраживачи нагласили да су потребне и даље студије. У извештају који је ове године објавила Ланцетова комисија за превенцију деменције наводи се да се истраживања о дијеталним везама још увек појављују, али да су здрава исхрана и редовно физичко вежбање повезани са мањим ризиком, док су прекомерна конзумација алкохола и гојазност повећали ризик.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas