· · Komentari: 0
KORISNO

Da li ste znali kakav je uticaj vina i sira na moždane ćelije?

Uticaj na Alchajmerovu bolest.

1608900048_Depositphotos_171139238_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Božić je vreme za uživanje i iako ove godine porodica i prijatelji možda nedostaju za stolom, još uvek postoje svi razlozi da se počastite nekim poslasticama.

Daska za sir sa vinom za mnoge je svečana glavna stvar - bilo da je to zagrevanje na Badnje veče, na Badnji dan ili Božić. I, suprotno popularnom verovanju, novo istraživanje sugeriše da bi sav ovaj svečani sir i vino zapravo mogli biti dobri za vas. Istraživanje kaže da bi umerena konzumacija vina i sira mogla da pomogne u zaštiti moždanih funkcija kako starite. 

Pročitajte još: Odlične vesti: U Srbiju stiže LEK koji će dijabetičarima zameniti ČETIRI

Nakon prikupljenih podataka i analize o prehrambenim istraživanjima i rezultata kognitivnih testova od 1.500 odraslih osoba u Velikoj Britaniji, tokom desetogodišnjeg perioda, istraživači su otkrili da je sir ubedljivo najpogodnija hrana i da je crveno vino istaknuto zbog svojih veza sa poboljšanom funkcijom mozga. Docent Vilete je rekao:

Foto: Depozit

- Bio sam prijatno iznenađen što naši rezultati sugerišu da umereno jedenje sira i svakodnevno pijenje crnog vina nisu samo dobre stvari koje nam pomažu da se nosimo sa našom trenutnom pandemijom Kovid-19, već imaju i zdravstvene koristi. Iznenađujuće je da su rezultati takođe otkrili da je jagnjetina povezana sa "dugotrajnom kognitivnom moći", ali studija je naglasila da je prekomerna so posebno loša za ljude koji se već smatraju rizičnim od Alchajmerove bolesti.

Pročitajte još: DILEMA je rešena! Evo da li je kafa DOBRA ZA LINIJU

Međutim, vredi istaći da su istraživači naglasili da su potrebne i dalje studije. U izveštaju koji je ove godine objavila Lancetova komisija za prevenciju demencije navodi se da se istraživanja o dijetalnim vezama još uvek pojavljuju, ali da su zdrava ishrana i redovno fizičko vežbanje povezani sa manjim rizikom, dok su prekomerna konzumacija alkohola i gojaznost povećali rizik.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.