Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТОМАК

Да ли, стварно, постоје НЕРВОЗНА ЦРЕВА? О, да! Имају их 70 ОДСТО људи, а ево КАКО СЕ ПРЕПОЗНАЈУ

Тело шаље сигнале да стомак не функционише, а доктори знају шта је разлог и како умирити "нервозна црева".

1595229483_Depositphotos_258503080_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Надутост, гасови, мучнина променљивог интензитета, мучнина, дијареја или затвор врло су чести и непријатни проблеми који знају да нам "покваре" пословни састанак, ишчекивано окупљање са пријатељима или дуго прижељкивани викенд.

Прочитајте још: Ако не перете ЗУБЕ редовно - настрадаће ваше СРЦЕ! Ево шта кажу лекари

Све ове тегобе заправо представљају начин на који нам тело шаље сигнал да стомак не функционише како треба - да пати од нервозног црева. Нервозно црево је најчешћи функционални поремећај пробавног система, а има га, чак, 70 одсто популације.

Др Николић Фото: Живот+

- Узрок болести није до краја разјашњен, а све је више доказа да тегобе настају и због промене цревне флоре, приликом које се смањује број добрих бактерија које бораве у цревима и играју кључну улогу у здрављу - каже др Иван Николић, професор гатсроентерологије и директор Интерне клинике у Институтту Сремска Каменица.

Окидач је одређена храна, али и велики стрес.

Окидачи за погоршање тегоба су одређена храна, попут пшенице, млечних производа, агруми, пасуљ, купус и газирана пића. Стрес је такође један од окидача који погоршавају тегобе нервозног црева.

Уклоните узроке, промените лоше навике, не третирајте симтоме.

- За решавање овог проблема прво је потребно уклонити узроке, а не само третирати симптоме, што значи неопходно је променити исхрану и лоше животне навике - истиче доктор.

Прочитајте још: Није ШАЛА! Можда сте АЛЕРГИЧНИ на ХРАНУ, а да тога нисте ни свесни

Да би се поставила дијагноза тегобе треба да трају бар шест месеци, а непрекидно у последња три месеца пре постављања дијагнозе. Доминантно је присуство бола у стомаку, који мора да се јави бар једном недељно. Уз надутост, грчеве и бол у стомаку, симптоми су и променљиве епизоде пролива и затвора, блага мучнина и горушица, као и учестало подригивање и чујно и неконтролисано грчење црева.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas