· · Коментари: 0
УМОР

Да ли вам се стално СПАВА? Ово су најчешћи узроци ХРОНИЧНОГ УМОРА, а на један посебо треба ОБРАТИТИ ПАЖЊУ

Хронични умор није ни најмање безазлено стање.

1642151555_man-ge208f638a_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Исцрпљеност је последица многих болести и стања, а хронични умор је поремећај који доста утиче на квалитет живота, као и на здравље.

Иако се у неком периоду можемо осећати уморно, треба разликовати исцрпљеност од хроничног умора.

Прочитајте још: Идеално време за сан: Шта ће се десити у телу ако будете одлазили на спавање у 22 ЧАСА?

Ако се будите уморни и не можете да обављате своје дневе обавезе због исрпљености која није резултат тренутних напора, имате проблем с концетрацијом и памћењем, често вас боле грло и зглобови, а све то траје више од 6 месеци - могуће је да имате поремећај хроничног умора.

Стручњаци Националне здравствене службе Велике Британије верују да су психолошки, физички узроци у корену проблема, као и животне навике.

Психолошки разлози

Психолошки узроци умора су много чешћи од физичких, јер доводе до лошег сна или несанице, а самим тим и дневног умора. Ово су само неки од "окидача" за ово стање:
- Стрес (нпр. селидба, венчање)
- Емоционални шок (губитак вољене особе, развод..)
- Депресија
- Анксиозност

Физички узроци

Одређени здравствени услови могу учинити да се осећате исцрпљено, а умор је симптом многих ствари, укључујући:

- Недостатак гвожђа анемија
- Хиперактивна штитна жлезда
- Апнеја у сну
- Трудноћа
- Прекомерна тежина или гојазност
- Недовољна тежина
- Тровање угљен-моноксидом
- Нежељени ефекти лекова и неких биљних лекова

Начин живота

Иако нам се најмање допада да ми будемо узрок свог лошег стања и то се дешава. Због тога посебно треба обратити пажњу да утичене на ове навике, уколико сте у могућности:

- Конзумирање превише алкохола
- Превише или премало вежбања
- Кофеин
- Ноћне смене
- Спавање преко дана

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.