Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОВИД

Доктор Ненад одговара на питање: До када би требало да се врати ЧУЛО МИРИСА и укуса?

Нова студија о вирусу корона утврдила је да је код 77 одсто оболелих од ковида 19 уочен делимичан или потпун губитак чула мириса.

1609485433_Depositphotos_213954122_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Од тога је 44 одсто испитаника било свесно губитка овог чула и без тестирања. Наука, међутим, још нема одговор да ли ће и у којем броју случајева губитак овог чула, можда, бити трајан.

Прочитајте још: Да ли МИРИСАЊЕ ХРАНЕ може да ГОЈИ? Ево шта кажу научници

Уз упалу грла губитак чула мириса је један од најранијих симптома ковида, и јавља се пре повишене температуре, а досадашње искуство у борби са пандемијом показује да губитак чула мириса боље "предвиђа" дијагнозу ковида 19 од повишене температуре.

Губитак чула укуса појављује се и код грипа!

Губитак чула укуса такође се може догодити, али ређе и често је повезан са губитком чула мириса.

Губитак чула мириса појављује се и код грипа, али не тако често као код ковида 19 и око 60 одсто оболелих од грипа врати чуло мириса. Научници очекују сличан ниво опоравка и код оболелих од инфекције изазване вирусо корона.

Неки заувек изгубе...
Код већине пацијената, опоравак ових чула је потпун, међутим код одређеног броја њихов повратак је само делимичан, па се губи осећај за одређене мирисе и укусе

Прочитајте још: Патите ли од празничне депресије?

.Професор др Ненад Арсовић, директор Клинике за ОРЛ и максилофацијалну хирургију Клиничког центра Србије, каже да се опоравак чула укуса и мириса код највећег броја оболелих дешава 30 дана од првог теста, а најкасније за два месеца:

- Још не можемо да тврдимо да ли долази до потпуног опоравка, али можемо да кажемо да се дешава значајно побољшање након највише два месеца од појаве болести код благих и умерено тешких пацијената - објашњава др Арсовић.

Некима се чуло за горко и слатко не врати, али то не значи да ће то бити заувек...

Истраживања која су у току показаће у којој мери ковид 19 оштећује осећај за укус и мирис.

- Досадашња испитивања су показала да код мањег процента оболелих заостају последице, нарочито кад је у питању идентификација мириса, а да ли је то трајно још је рано говорити - каже професор Арсовић. - Једино смо сигурни да се чуло мириса теже опоравља од чула укуса.

Прочитајте још: Све негативности НОЋНИХ ОБРОКА: Тада посебно треба да се зауставимо

Оболели од ковида код којих се као симптом појави и губитак овог чула не могу да идентификују ниједан мирис, док се чуло укуса углавном губи за горко и слатко.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas