· · Коментари: 0
воће

Истраживања кажу 4 УРМЕ дневно за здравље, све БЛАГОДАТИ воћа старог 8.000 година!

Колико нас једе урме? Колико нас је икада пробало урме? Могући негативни одговори би требало да се промене јер урме су једно од најздравијих воћа на планети и сви треба да их уврстимо у свакодневну исхрану.

1596013240_date-1091228_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Постоји податак да се урме узгајају већ 8.000 година. Саставни су део медитеранске и блискоисточне исхране. Имају широк спектар здравствених и нутритивних вредности, а поред тога што су здраве оне су и укусне.

Фото: Пиxабаy

У њима има гвожђа, калијума, протеина, влакана, калцијума, витамина А, Б и Ц.

Прочитајте још: ТРИ ГРАЦИЈЕ НА ОБАЛИ ЦРВЕНОГ МОРА: Луксуз с укусом истока, водена магија или рај за одрасле (ФОТО)

Здравствене користи урми

Здравље костију

Значајне количине минерала који се налазе у урмама доприносе ојачању костију, корисне су  и за борбу против поремећаја као што је остеопороза. Урме садрже селен, манган, бакар и магнезијум, минерали који су веома важни за здрав развој костију и снаге, посебно код старијих особа. 

Пазите на коштицу унутар урме!
Будите умерени
И поред позитивних здравстених особина, будите умерени у конзумирању урми. Урме су богате фруктозом, иако је овај шећер природни треба бити пажљив уколико сте гојазни, ако имате меболички синдром, ако имате повишене нивое шећера у крви, или ако имате повишене нивое инсулина у крви. Истраживања кажу 4 умре дневно су довољне.

Добра храна за пробавни систем

Намирница је са најснажнијим антипаразитским деловањем, урме на себе вежу, уништавају и из тела путем пробавног тракта износе паразите, квасце, плесан и друге гљивице, као и тешке метале, штетне бактерије, вирусе и друге отровне патогене.

Прочитајте још: Банана спада у СЛАТКО ВОЋЕ, а да ли је МИТ или ИСТИНА да ГОЈИ?

Здравље срца

Урме су од помоћи да се одржи здравље вашег срца. Одличан су извор калијума, а проучавања су показала да смањују ризик од можданог удара и болести везаних за крвоток. Такође, показано је да су оне сладак и укусан начин да се смање концентрације ЛДЛ лошег холестерола у телу, који је главни урзочник срчаног и можданог удара.

Фото: Пиxабаy

Абдоминални канцер

Истраживања су указала да су урме начин да се смањи ризик од добијања абдоминалног канцера. Осим тога природни су производи, тако да немају негативних пропратних деловања на људско тело.

Прочитајте још: ЛИМУН није једина намирница са највише ВИТАМИНА Ц: Погледајте које ПОВРЋЕ има ВИШЕ!

Нервни систем

Витамини присутни у урмама су одлични да подрже здравље нервног система и његову нормалну функцију. Калијум је један од главних састојака који обезбеђује здрав одговор нервног система, а такође и побољшава брзину и виспреност мождане активности. Зато су урме дивна намирница за особе у зрелијим годинама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.