Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које методе естетске медицине се код нас користе за "брисање" знакова старења на лицу

Лепо, неговано лице, у модерном свету постало је императив. Да би се тај циљ постигао, многе даме али и мушкарци, и у свету и код нас, подвргавају се разним третманима како би изгледали младолико.

1684778914_estetska-medicina.jpg
Фото: Инстаграм/др.горана.бијелиц
Oglas

Многи, међутим, у тим настојањима претерају, о чему, нажалост, сведоче многобројни примери. Присетите се само фотографија, рецимо, Донателе Версаче, Микија Руркија, Никол Кидман, Мег Рајан, Мелани Грифит... од пре неколико деценија, а онда погледајте њихове најновије слике, и биће вам јасно о чему говоримо.

Како и којим третманима да се подвргну особе у зрелим годинама, а да притом њихово лице не изгледа гротескно већ свеже и са што мање лако уочљивих бора, за "Живот плус" открива др Горана Бијелић, стручњак из области естетске и антиејџинг медицине, која је недавно била предавач на "Masterclass-u Medis Aesthetics" који је у Београду окупио преко 300 стручњака из Европе.

- Не можемо исто да третирамо пацијенте који имају тридесет година и оне знатно старије. Сходно годинама предлажем третмане које треба да раде. Веома сам срећна што су у последње време за ову грану медицине и генерално за негу, осим жена, заинтересовани и мушкарци. Обраћају се изабраним лекарима и разговарају о томе шта им смета, шта би на себи хтели да промене, шта да истакну, а шта минимализују.

Шта спада у неинванзивне методе? Коме су намењене инванзивне и треба ли од њих зазирати?

 

- Инванзивне методе спадају у домен хирургије која убраја много процедура. А неинванзивне су третмани лица, врата, деколтеа, целог тела који се раде ињекцијама, неки машинама, односно ласерима. Пре сваке интервенције на лицу ради се индивидуална процена. Поразговарамо са клијенткињом, погледамо њену кожу, сазнамо како спава, чиме се храни, информишемо се о њеним навикама... На основу тога предлажемо даље процедуре. Апсолутно инсистирамо на томе да процедура буде урађена код лекара и да препарати са којима се ради буду изузетно безбедни.

Истичете да су вам највећа страст дермални филери. Зашто? Шта се њима постиже?

- Дермални филери су гелови и препарати који се користе за увећање нечега. Некад је у питању регија јагодица, усне, брада, вилична кост... Обожавам дермалне филере, али сам већи љубитељ биоревитализације и биостимулације коже. Оне су најважније. Пре ћу радити на текстури коже, да она буде здравија и једрија, него на неком увећању, али то је склоп који се ради синхроно. 

У ЧЕТРДЕСЕТИМ ЈЕ ПРЕПОРУЧЉИВО ЗАТЕЗАЊЕ

Које третмане и захвате препоручујете у четрдесетим, које деценију-две касније? Зашто баш њих?

- Третмани које препоручујем у четрдесетим годинама су они за затезање. Наравно, све зависи од стања колагена и есластина коже. Када радимо хијалуронске филере гледам да ефекат буде леп, минималан и да жена изгледа као да се наспавала. Није ми циљ да нешто преувеличам и да он нечега направим нешто што није, већ само да постигнем најбољу верзију пацијента који је дошао.

До каквих последица могу да доведу лоши избори стручњака? Видели смо много примера и на друштвеним мрежама и у медијима. На шта треба посебно обратити пажњу када се одлучујемо на овај корак?

- Већ неколико година, као председник Удружења естетске медицине СЕСИАМ, са колегама се борим против надрилекара. Та борба траје. Имамо велики проблем са људима који се обраћају надрилекарима. Ми смо против тих надрилекара поднели кривичне пријаве. У последње време људи читају о препаратима који се користе на тржишту јер им је важно да буду природни, а обавештавају се и о лекарима којима се обраћају, јер желе да буду сто одсто сигурни када оду на третман. Тиме смо подигли свест код већине пацијената.

 

Каже се да кад једном неко уђе у причу подмлађивања, да је то само почетак, односно да кожа после одређеног времена поново тражи третман, а управо то доводи до прекомерног конзумирања такве врсте неге и улепшавања. Како пронаћи праву меру?

- Нема ничег лошег у томе да жена одлучи да уђе у причу естетског подмлађивања, али колеге и ја покушавамо да их научимо да су ту у питању нега и минимална интервенција. Уз то их саветујемо шта треба да једу, шта да користе од препарата за сунчање, када треба да раде нешто од ињекционих метода... Као лекар их едукујем у том правцу да би лепота дуже потрајала и пацијент био здрав. Да ли ће му се нешто свидети или неће, да ли ће се определити за неку од метода, то често зависи и од материјалних могућности. Битно је да се користе регистровани препарати, који су дозвољени у целом свету.

Какво је ваше искуство - ко више претерује, мушкарци или жене?

- Не бих то назвала претеривањем. Понекад се деси да резулат не буде баш најбољи, али увек постоји могућност кориговања. У том смислу веома је важан однос између клијента и лекара. Све што се ради треба да буде ствар договора међу њима. Не може клијент да диригује шта ће лекари да раде, нити лекар сме да уради све што клијент тражи. Само договором и симбиозом између клијента и лекара долази се до најбољег решења.

Да ли, када је реч о овој области, каскамо за развијеним државама или успевамо да идемо укорак са њима?

- У нашој земљи постоји десет интернационалних лекара за естетску медицину који свуда по свету држе предавања на тему хијалуронских филера, ласера, мезотерапијских процедура. И то не чине од јуче, него то раде барем пет последњих година. И ја сам једна од њих. Наша земља, колико год да је мала, има много стручњака из ове области.

Шта је тренутно у свету највећи хит на пољу естетске медицине?

- Колико год да се бавим естетском медицином, ботулински токсин је најтраженија ствар. Тако је било пре десетак година, а данас је још више тражен. То је број један и у свету и у Србији.

Јесу ли наше жене, генерално, неговане?

- Жене у Србији су веома неговане, доста су фокусиране на свој изглед. Лепа смо нација, имамо анатомски лепо постављену структуру. Већина наших жена има високо постављене јагодице, релативно мали нос, лепу браду... Последњи динар остављамо за негу и много се трудимо. Ово кажем као неко ко зна каква је ситуација у региону.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas