Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које време је ИДЕАЛНО ЗА ОДЛАЗАК НА СПАВАЊЕ? Квалитетан сан може помоћи у смањењу ризика од развоја кардиоваскуларних болести

Научниви сматрају да је изузетно важно време одласка на спавање

1690101979_shutterstock_1562062522.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако се често будите неиспавани и уморни, чак и ако сте себи приуштили чувених 8 сати сна, можда једноставно грешите у тренутку када одлазите у кревет! Наиме, стручњаци тврде да је најбоље отићи на спавање у периоду између 22 и 23 часа, те да је то повезано и са мањим ризиком од развоја срчаних болести.Ова тврдња је објављена прошле године у Еуропеан Хеарт Јоурнал – Дигитал Хеалтх, часопису Европског друштва за кардиологију.

"Тело има 24-часовни унутрашњи сат, назван циркадијални ритам, који помаже у регулисању физичког и менталног функционисања. Резултати сугеришу да је већа вероватноћа да ће рани или касни одлазак у кревет пореметити телесни сат, са негативним последицама по здравље кардиоваскуларног система, иако не знамо узроке тога", рекао је аутор студије др Дејвид Планс са Универзитета Еxетер у Великој Британији.

Студија је укључила 88.026 испитаника у Великој Британији који су изабрани између 2006. и 2010. гоине. Њихова просечна старост била је 61 година, а распон њихових година кретао се од 43 до 79, и 58 одсто су биле жене.

Најризичније време за одлазак на спавање - после поноћи

Током просечног праћења ових људи од 5,7 година 3.172 учесника развило је кардиоваскуларну болест. Инциденција је била највећа код оних који су легали у поноћ или касније, а најнижа код оних који су одлазили на спавање у период од 22х до 22:59!

У поређењу са тим "златним сатом", постоји 25 одсто већи ризик за развој кардиоваскуларних болести ако легнете у поноћ или касније, 12 одсто већи ризик ако одете на спавање у периоду од 23 часа до поноћи и 24 одсто већи ризик ако заспите пре 22 часа!

"Наша студија показује да је оптимално време за спавање у одређеној тачки 24-сатног циклуса тела и да одступања могу да буду штетна по здравље. Најризичније време за одлазак на спавање је било после поноћи, потенијално зато што може да смањи вероватноћу да се види јутарња светлост, што ресетује телесни сат", објаснио је др Планс.

"Иако налази не показују узрочност, време спавање се показало као потенцијални фактор ризика за срце, независно од другох фактора ризика и карактеристика спавања. Ако се наши резултати потврде и у другим студијама, време спавања и основна хигијена сна могли би да буду јефтин циљ јавног здравља за смањење ризика од срчаних болести", додао је овај лекар.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas