· · Коментари: 0
природно

Колико ПРОПОЛИС може да нам помогне: Лечи афте, а за грло и кашаљ је прави лек

Он је творевина слична структрури смоле који пчеле користе за попуњавање малих пукотина у кошници.

1605607652_Depositphotos_77409064_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Прополис има многе бенефите за наше здравље, којих често нисмо ни свесни.

Најзначајнија дејства прополиса:

Против кандиде

Кандида је најчешћи тип гљивичне инфекције пронађене у устима, цријевном тракту и вагини, а може утицати на кожу. Ако имунолошки систем функционише како треба, ова врста инфекције ретко је озбиљна. Међутим, у супротном, инфекција кандидом може мигрирати на друга подручја тела, укључујући крв и мембране око срца или мозга.

Прочитајте још: Како су повезане ЧИЛИ ПАПРИЧИЦЕ и дуг живот?

Истраживања обављена 2011. године показала су да је прополис пчелињи производ са највишом антифунгалном активношћу, што је доказано његовим ефектом на 40 различитих врста гљивица, укључујући и кандиду.

За грло и кашаљ
Своју примену је нашао и код упале и болова у грлу, па чак и код кашља. Саветује се испирање грла капима, које користите растворене у води. Прополис садржи богату мешавину витамина Б и минерала због чега се показао као одличан лек против кашља.
Кроз историју прополис се користио за лечење апсцеса и мањих рана.

За афте

Афте се јављају током повреде четкицом за зубе, бомбоном, нагризање јаком или зачињеном храном, због стреса или пада имунитета. Афте су оне беле ранице у устима које могу бити врло неугодне и болне. Иако нису заразне нити опасне за здравље, њихово пецкање је врло иритантно, а због тога што су стално влажне од пљувачке, процес залечења је врло спор.

Пчелињи прополис је природни антибиотик и антисептик који делотворно лечи бол у грлу, али и афте. Довољно је да коју кап нанесете на штапић за уши и притиснете на афту и држите пар секунди.

Прочитајте још:Помало заборављене: Зашто је добро да једемо КРУШКЕ

Пчелињи прополис је природни антибиотик и антисептик

Против прехладе

Прополис се може користити као прва линија одбране код бактеријских инфекција, пре него што се прибегне антибиотским лековима. Узроци прехлада и грипа нису бактерије, него вируси, па је у том случају боље одлучити се за прополис који јача имунитет, јер он има антивирусно дејство. Тек ако он не делује треба прибећи нечему јачем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.