Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Може изазвати озбиљне последице: Да ли знате шта је ЗИКА вирус и који су симптоми?

Болест која се преноси уједом комараца

1649839494_komarac.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ширење Зика вируса изазвало је потпуну пометњу 2015 и 2016. године. Епидемија је почела у Бразилу, иако су први случајеви забележени у Африци  давне 1947.  Број случајева је од тада драстично опао, али вирус и даље представља "значајан" дугорочни проблем према Светској здравственој организацији.

Прочитајте још: ПРОЛЕЋЕ И ОСИП: Како да уживате на сунцу без црвенила и свраба

Недавна упозорења дошла су због страха да би вирус могао лако да мутира и створи нове варијанте. Први човек био је заражен 1952. године, али је тек након 60 година, почетком 2015. у Бразилу, вирус заиста почео да угрожава здравље.

Вирус генерално изазива само веома благу инфекцију, при чему се само једна петина заражених људи значајније разболи од последица ове болести. Права је опасност за оне са ослабљеним имунитетом и труднице, јер се може пренети са мајке на бебу.

Вирус је добио име по Зика шуми у Уганди - првом месту где је откривен

Зика вирус, повезан је и са неуролошким стањем  Гуиллаин-Барре синдромом, које може изазвати парализу .

Такође је повезан и са урођеним дефектом микроцефалије код беба, због чега се рађају са абнормално малим главама. Микроцефалија је такође повезана са непотпуним развојем мозга.

Како се Зика вирус шири?

Зика се најчешће шири убодом заражених комараца врсте Аедес, који уједају дању и ноћу. Међутим, Зика се такође може пренети сексуалним путем са вирусом који може месецима да остане у сперми зараженог мушкарца.

Оно што највише забрињава, је и то, да се може пренети са мајки на бебе у материци – што доводи до тога да се бебе рађају са тешким урођеним манама.

Један од најбољих начина да спречите добијање Зика вируса је да спречите да вас угризе комарац. Ношење заштитне опреме за инсекте, кошуља и панталона са дугим рукавима и избегавање стајаће воде може помоћи у смањењу ризика од угриза.

Прочитајте још: ЕКОЛОШКИ ФИТНЕС ТРЕНД који осваја свет! Сазнајте шта је ПЛОГИНГ (ФОТО)

Људи се такође упозоренавају да не путују у подручја за која се зна да имају високу стопу зика вируса.

Иако тренутно не постоји вакцина, најбољи начин заштите је спречавање уједа.

Који су симптоми Зика?

Иако Зика не утиче нужно на све оне који су носиоци вируса, ово су симптоми које оболели могу да осете:

осип
свраб по целом телу
грозница
главобоља
бол у зглобовима (са могућим отоком)
бол у мишићима
коњунктивитис
бол у крстима
бол у очију

Бебе се такође могу родити са тешким урођеним дефектима од вируса. Уколико осетите неке од ових симптома, а знате да сте били у додиру са комарцима, обавезно се јавите лекару.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas