· · Коментари: 0

Очистите ЈЕТРУ уз помоћ ОВИХ пет намирница

Јетра је моћан орган. Обавља низ основних задатака, од производње протеина, холестерола и жучи до складиштења витамина, минерала, па чак и угљених хидрата.

1630673202_Depositphotos_51125023_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит

Такође, разбија токсине попут алкохола, лекова и природних нуспроизвода метаболизма. Одржавање јетре у доброј форми важно је за очување здравља.

Прочитајте још: Домаћи сируп ПРОТИВ КАШЉА - Све састојке имате у кухињи! (РЕЦЕПТ)

Ових 5 намирница треба да конзумирате за здраву јетру.

1. Кафа

Кафа је једно од најбољих пића која можете пити за унапређење здравља јетре. Студије су показале да испијање кафе штити јетру од болести, чак и код оних који већ имају проблема са овим органом. На пример, студије су више пута показале да испијање кафе помаже у смањењу ризика од цирозе или трајног оштећења јетре код људи са хроничном болести јетре 

2. Чај

Сматра се да је чај користан за здравље, али докази су показали да може имати посебне користи за јетру. Једна јапанска студија открила је да је испијање 10 шољица зеленог чаја дневно повезано са побољшањем крвних маркера здравља јетре. Мања студија на људима са безалкохолном масном болешћу јетре открила је да је пијење зеленог чаја са високим садржајем антиоксиданата током 12 недеља побољшало ниво ензима јетре, а такође може помоћи у смањењу оксидативног стреса и масних наслага у јетри.

3. Грејпфрут

Грејпфрут садржи антиоксиданте који природно штите јетру. Два главна антиоксиданса која се налазе у грејпу су нарингенин и нарингин. Неколико студија на животињама открило је да обе штите јетру од повреда. Заштитни ефекти грејпа су познати на два начина - помажући у смањењу упале и заштити ћелија.

Фото: Пиксабеј

4. Грожђе

Грожђе, посебно црвено и љубичасто грожђе, садржи низ корисних биљних једињења. Најпознатији је ресвератрол, који има бројне здравствене предности. Многе студије на животињама показале су да грожђе и сок од грожђа могу користити јетри. Студије су откриле да оне могу имати различите користи, укључујући смањење упале, спречавање оштећења и повећање нивоа антиоксиданата.

5. Маслиново уље

Маслиново уље се сматра здравом масноћом због многих здравствених користи, укључујући позитивне ефекте на срце и метаболизам. Међутим, он такође има позитивне ефекте на јетру. Једно мало истраживање на 11 особа са НАФЛД -ом показало је да конзумирање једне кашичице (6,5 мл) маслиновог уља дневно побољшава ниво ензима јетре и масти. Такође је повисио ниво протеина повезан са позитивним метаболичким ефектима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.