· · Коментари: 0
БОЛ

Одређене НАМИРНИЦЕ могу направити проблем: Који су најчешћи узроци МИГРЕНА и ГЛАВОБОЉА

Ових седам ствари могу утицати на мигрене и главобољу.

1642883480_girl-gc75267ca2_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Мигрене су здравствени проблем који још увек није довољно истражен. Баш из тог разлога, научници још увек нису успели да разумеју шта то тачно утиче на ове главобоље.

Ипак, досадашња истраживања показала су да неки фактори утичу на појаву мигрена.

Стрес

Драматично повећање физичког или психичког стреса може да узрокује главобоље. Дански научници открили су да је већина људи која пати од мигрена пријавила да су се напади главобоље јављали током стресног периода. Неки људи осећају болове непосредно наког неког стресног догађаја, а неки чак и током стресне ситуације.

Прочитајте још: АКНЕ, МИГРЕНА, ХЕРПЕС, ПЕРУТ су само неки од разлога због којих НЕ ТРЕБА ДА СПАВАТЕ СА МОКРОМ КОСОМ

Глад или дехидратација

Људи који пате од мигрена често избегавају оброке. А управо је унос мале количине хране окуидач за мигрене. Исти је случај и с уносом мале количине воде.

Намирнице

Одређена храна може да буде узрочник главобоља. Заправо, у истраживањима је показано да је храна одговорна за мигрене код чак 60% људи.

Неке од намирница које треба избегавати, уколико патите од мигрена су алкохол, чоколада и кофеин, будући да су у питању најчешћи окидачи главобоља. 

Друге намирнице повезане са мигренама су сир, вештачки заслађивачи, адитиви из хране, ферментисано или укисељено поврће, због велике количине амино киселине тирамина.

Прекомерна конзумација медикамената

Одређени лекови попут аналгетика, могу да узрокују главобоље. Ово је посебно видљиво код особа које имају хроничну мигрену. Што више лекова против болова користили, мигрена би трајала дуже и била би интензивнија. Није познато зашто се ово дешава.

Мириси

Неки људи добију мигрену због јаких или необичних мириса, а најчешће у питању су парфеми. Исто тако, особе које пате од мигрена нису толерантне на мирисе током епизода главобоља. Избегавајте коришћење парфема, мирисе хране и дувански дим.

Јако светло и гласни звукови

Код особа које пате од мигрена и ово су окидачи за главобоље. Савет је да када боравите напољу носите шешир, качкет и сунчане наочаре. Да више спавате, избегавате боравак на директном сунцу и да у тренуцима када осећате мигрену, замрачите спаваћу собу и да избегавате буку.

 

Женски хормони

Жене чешће пате од мигрена од мушкараца, а истраживања су показала да су за то одговорни управо женски хормони. Зато неке припаднице нежнијег пола осећају главобоље у ПМС-у, током и/или након трудноће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.