Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ФИТ

Опседнутост здравом храном је болест, а веома тешко се лечо

Да ли знате шта је орторексија?

1632395868_Depositphotos_16212321_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Реч звучи необично и тешко да бисте је повезали са здравом исхраном. Али, орторексија је итекако у вези са храном - у питању је поремећај у исхрани који се испољава као опсесија здравом храном.

Прочитајте још: Након КОРОНЕ психијатри имају пуне руке посла: Све више људи се лечи од ИНФОДЕМИЈЕ

Пазе на сваки залогај

Особе које пате од орторексије су оптерећене тиме да увек морају да једу само оно што је здраво, органско и припремљено на одређени начин. Незамисливо им је да једу храну из ресторана или храну којој не знају порекло и начин припреме.

Неке особе из безазлене потребе за променом лошијег начин исхране, оду у другу крајност и упадну у орторексију, из које се понекад није лако извући.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Опседнути су чистоћом хране

Орторексија званично није дијагноза, мада је почела да привлачи пажњу медицинске заједнице почетком 21. века. Често се њом означавају појединци који испољавају анксиозност када је у питању порекло и чистоћа хране а опседнути су и планирањем и припремом хране.

Рестрикције их умирују
Што је исхрана необичнија и рестриктивнија, то се особа боље осећа.

Ако то стање потраје у израженом облику, онда се то сматра поремећајем (практично је у истој групи као и анорексија и булимија).

Коју храну избегавају?

Особе које пате од орторексије не једу ништа што није здраво (наравно по њиховом мишљењу), а то обично значи да не једу ништа слатко, масно, нити храну којој не знају калоријску вредност. А, ако и поједу ову храну  доживљавају велики стрес.

Прочитајте још: Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Орторексичари су најчешће убеђени да се хране савршено здраво.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas