Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет навика које могу бити штетне по здравље МОЗГА: Могу убрзати и процес СТАРЕЊА и учинити нас раздражљивијим

Да висте очували своје психофизичко здравље, поведите рачуна о свакодневним навикама

1681900676_shutterstock_699899389.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Старење је природан процес који чека свакога од нас. Са напредним технологијама можемо боре да учинимо мање видљивим, али од пресудног значаја је да избегавамо навике које штете здрављу и убрзавају старење мозга.

Недовољна количина сна

Од виталног је значаја да се довољно наспавамо да бисмо одржали мозак здравим. На крају крајева, тада је наш ум у стању да се "напуни" и обнови.

"Старијим особама је потребно нешто мање сна него млађима - седам до осам сати, уместо седам до девет сати", тврди доктор Бол и додаје:

"Ако не спавате довољно можда ц́ете се осец́ати заборавно, раздражљиво, депресивно.  Зато је неопходно да се придржавате распореда спавања и покушајте да не дремате касније током дана. Не користите плаве светлосне екране у вашој спавац́ој соби, држите простор за спавање на тачно одговарајуц́ој температури и избегавате кофеин у касним поподневним сатима", саветује лекар.

Сиромашан друштвени живот

Одржавање доброг друштвеног живота је од суштинског значаја за здравље мозга. Изградња мреже пријатеља и ангажовање у групним активностима на мозак делује као вежба. Како то? Дружење одржава мозак бистрим и подстиче  когнитивне функције.

Конзумација алкохола

Још једна од најгорих навика за мозак је конзумирање превише алкохола. Стручњаци тврде да пијење алкохола деловима мозга који су задужени за памц́ење, равнотежу и говор отежава да ефикасно обављају свој посао.

"Мушкарци не би требало да пију више од два пиц́а дневно, а жене не више од једног", каже др Бол.

Седетарни начин живота

Седетарни начин живота није добар за здравље целокупног организма, па ни мозга.

"Ако радите за рачунаром или на други начин проводите значајну количину времена седец́и и не крец́ете се, покушајте да пронађете начине да унесете више активности у свој свакодневни живот, као што је обављање куц́них послова или шетња током време ручка", тврди доктор.

Константан стрес

Стални стрес може негативно да утиче на мозак. Лекарти тврде да ће стално стање стреса да активира центар страха у  мозгу. Нивои кортизола ц́е се редовно повец́авати, што може довести до других проблема са спавањем, варењем и имунолошким системом. Стрес заправо може променити структуру мозга и повећати ризик од менталних болести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas