Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет намирница које могу погоршати осећај АНКСИОЗНОСТИ: Избегавајте је кад вас обузме осећај страха и стреса

Ова храна може погоршати непријатан осећај анксиозност

1676032535_shutterstock_1641172411.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Анксиозност може да утиче на квалитет живота, а осећај сталног страха, забринутости и бриге могу вас навести да избегавате оодређене ситуације, окупљања, као и да започнете са нездравим навикама. Нутриционисте и психолози сматрају да на побољшање или погоршање анксизоног стања може утицати и избор хране.

Веза црева и мозга наглашава међусобну повезаност ова два органа, што указује да су црева и мозак у сталној двосмерној комуникацији и да здравље једног директно утиче на здравље другог. Конкретно, наши цревни микроби су кључна детерминанта симптома анксиозности.

Ума Наидо, психијатар и стручњак за исхрану објашњава које намирнице треба да избегавате јер могу додатно да утичу на појачање симптома анксиозности:

1. Прерађена храна - Упакована храна коју налазимо на полицама продавница са дугачким листама састојака и роковима трајања обично је препуна прерађених адитива попут шећера и омега-6 масних киселина. Када се конзумирају прекомерно, ови састојци хране лоше микробе у цревима и временом погоршавају упалу, а самим тим доводе и до стреса. Ова храна је такође лишена витамина, минерала и влакана који јачају мозак .

Бољи избор је да прво посегнете за целовитом храном богатом хранљивим материјама, попут свежег или смрзнутог поврћа и чистих протеина. Препоручују се и пасуљ, сочиво, друге махунарке, лосос, остриге или дагње, леблебије.

2. Рафинисани шећери - Да ли сте знали да постоје још око 262 имена за скривене шећере који се данас налазе у прехрамбеним производима? Иако очекујете да ће се они наћи у колачима, пецивима, пахуљицама у кутијама и гранола плочицама, не мислите на шећер у кечапу, преливу за салату или сосовима за тестенине. Шећери се чак могу наћи и у сланијим производима као што је помфрит. Укус ових намирница ће привремено задовољити ваша непца, али се може неповољно одразити на црева и мозак. Пошто је шећер супстанца која изазива зависност, што мање једемо, мање ћемо за њим жудети.

3. Индустријска уља - Индустријализација прехрамбене индустрије довела је до развоја високо прерађених, јефтиних уља. Ова уља се обично производе од нуспроизвода најзаступљенијих усева у систему (као што су кукуруз, семе грожђа, соја, сунцокрет и палма). Прерадом, ова уља постају богата омега-6 масним киселинама и лишене омега-3. Вишак омега-6 масних киселина у исхрани доприноси вишку инфламаторних молекула у целом телу, посебно у цревима и мозгу. Избегавајте ова уља тако што ћете смањити унос паковане хране и брзе хране. За кување код куће изаберите здравије алтернативе као што су екстра девичанско маслиново уље и уље авокада.

4. Алкохол - Док алкохол може погоршати анксиозност, он нема исти ефекат на све. Ако конзумирате алкохол, чините то умерено и користите своју телесну интелигенцију да обратите пажњу на то како се осећате због алкохола. Ако се осећате нервозно или узнемирено када пијете, онда алкохол није за вас. И имајте на уму да алкохол има и друге негативне утицаје на ваше физичко здравље.

5. Кафа - Кафа може погоршати анксиозност, али не утиче код свих на исти начин. Обратите пажњу на ниво стреса након испијања кафе. Уколико се након испијанај кафе појаве симптоми попут аритмије и појачаног стреса, смањите унос кофеина. Можете прећи на алтернативе који дају енергију, а неће повећати симптоме анксиозности, као што су цеђени сокови и одређене врсте чајева.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas