· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Плућа "страдају" од усамљености, јетра од "љутње": Ево како ЕМОЦИЈЕ уништавају органе

"Срце пукло од туге" сада звучи потпуно реално.

1642493005_girl-g13ac3d590_640.jpg
Фото: Пиксабеј

У традиционалној кинеској медицини постоји теорија да сваки орган у људском телу погађају одређене емоције, а научна истраживања показала су она не постоји без разлога. Како се показало, иако се емоције мењају и смењују, оне остављају последице на неке од виталних органа организма.

Како негативне емоције утичу на тело?

Свакодневно доживимо и до стотину различитих емоција, а да чак то и не приметимо. Емоције директно утичу на рад унутрашњих органа. Поред тога, специфична емоција повезана је са одређеним органима.

Често причамо о томе како стрес утиче на људско тело, али није много познато о утицају различитих емоција на одређене органе. Како се тврди у традиционалној кинеској и античкој грчкој медицини, они су и те како повезани, а и мањим научним студијама протеклих година се показало да нека веза без сумње постоји.

Прочитајте још: ДОКТОР УПОЗОРИО: Ово воће НЕ СМЕТЕ да носите болеснику, може да изазове инфекцију

Тако је познато да астматичари морају да се чувају свих интензивних емоција, попут узбуђења и љутње јер оне могу да буду окидач за астматични напад, а стрес им изазва погоршања у чак 43 одсто случајева!
Које су још неке познате везе између органа и емоција?

Слезина

Овај орган је важан део имуног система и понаша се као филтер крви и уклања стара крвна зрнца и нечистоће из тела. Шта утиче на њу? Сваки претерани ментални "рад", као што су брига, опсесивно размишљање о истој теми или кајање.

Плућа

Плућа су један од виталних органа и служи за унос кисеоника и избацивање угљен-диоксида из организма. Шта утиче на њега? Туга, жалост, усамљеност.

Јетра

Функције овог огана су бројне, а најзначајније су метаболичка и хемодинамска улога, а утиче и на коагулацију, детоксикацију, стварање жучи итд. Шта утиче на њу? Љутња, раздражљивост, фрустрација, озлојеђеност.

Срце

Орган који пумпа крв кроз тело синоним је за живот, здравље и издржљивост.
Шта утиче на њега? Повезано је са свим емоцијама, али на њега најснажније делују радост, али и депресија, несаница, очајање, безвољност.

Бубрези

Служе за уклањање токсина из организма и стварање мокраће
Шта утиче на њих? Страх, несигурност, осећај изолованости.

Жучна кеса

Она представља резервоар жучи, материје богате холестеролом и жучним киселинама, коју излучује јетра и која служи за варење масти и липида из хране. Шта утиче на њу? Изненадне бурне емоционалне реакције као што је шок.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО: 

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.