· · Коментари: 0

ДОКТОР УПОЗОРИО: Ово воће НЕ СМЕТЕ да носите болеснику, може да изазове инфекцију

Грешка коју смо сви правили из најбоље намере.

1642356658_apples-g14bdb9645_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Када је неко у болници, усталило се правило да увек "ваља" да има свежег вођа, пуног витамина и минерала, поред кревета, како би се окрепио и поправио имунитет. Нема те особе која некад није болеснику однела у болницу пуно кесу поморанџи. Оне дуго могу да стоје на собној температури, а пуне су витамина Ц који је неопходан за јачање организма.

Увек постоји алтернатива

Лекари ипак упозоравају да тако правимо огромну грешку. Поморанџе су заправо најгора опција за поклон особи која је болесна, а ево и зашто.

Прочитајте још: ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ЗНАЦИ РАКА ДОЈКЕ који се појављују на кожи - и када тражити медицинску помоћ

У разговору за руске медије др Андреј Продеус, педијатар и имунолог-алерголог упозорио је на опасност од ових агрума. Он је истакао да се у великим порама коре поморанџе накупљају микроорганизми, што може да изазове секундарну инфекцију оболеле особе и изазове компликације. Саветовао је да боље понети неко друго воће или, макар, бирати сорту која има глатку кору.

 Бирајте глатке сорте цитруса, саветује доктор. Фото: Депозит

"Што се тиче слаткоће, дебела кора одговара слађим варијантама, док глатка и тања кора одговара мање слатким сортама", приметио је др Продеус.

Резано цвеће је такође опасно. У њима може да живи аеробна бактерија по имену "pseudomonas aeruginosa", а која је отпорна на нтибиотике и један о чешћих узрочника инфекција.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.