Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЕЗОНСКО ВОЋЕ

Почиње сезона ЈАГОДА: Ево која количина се препоручује за дневни унос

Баштенска јагода, или јагода, је најпопуларнија и најомиљенија бобица широм света

1679351623_shutterstock_165452462.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико јагода можете да једете да бисте користили свом здрављу? А за шта је корисна ова бобица?

Јагоде, као и многе друге бобице, богате су антиоксидансима. То су супстанце које помажу телу да неутралише оксидативне и деструктивне ефекте слободних радикала. Формирање слободних радикала је природан процес, међутим, под утицајем штетних фактора (стрес, пушење, вишак ултраљубичастог зрачења, загађење ваздуха, лекови итд.), њихов број се повећава и почињу да уништавају здраве ћелије тела, изазивајући упалу. , мутације и превремено старење. Због тога је веома важно подржати своје тело редовним једењем хране богате антиоксидансима.

Јагоде садрже антиоксиданте као што су витамин Ц (има га више него у цитрусима), витамин Е, бета-каротен, флавоноиде: кемпферол, кверцетин, лутеолин и антоцијанин, који бобицама даје богату црвену боју. Познато је и да су јагоде један од ретких извора елагинске киселине, која смањује ризик од ћелија рака и штити кожу од штетног дејства УВ зрака.

Поред антиоксиданата, баштенске јагоде садрже витамине Б (Б1, Б2, Б7, Б9), К, као и минерале неопходне организму: калијум, калцијум, магнезијум, цинк, јод, фосфор и натријум. Доказано је да редовно конзумирање јагода успорава процес старења мозга, спречава развој макуларне дегенерације мрежњаче и значајно смањује ризик од настанка и развоја кардиоваскуларних болести.

Осим тога, јагоде су одличан извор влакана, садрже релативно малу количину шећера и мало калорија: око 40 кцал на 100 г. Бобице имају низак гликемијски индекс, што значи да спречава накупљање дебео.

Колико јагода можете појести дневно?

Нутриционисти саветују да у своју дневну исхрану укључите 3-5 порција свежег воћа и бобица (једна порција је отприлике 120-150 грама). Ово је стандардна препорука ако сте доброг здравља. Али у присуству проблема са гастроинтестиналним трактом, са кршењем регулације шећера у крви, потребан је опрезнији приступ исхрани.

Ако здрава одрасла особа може да поједе 500-700 грама јагода дневно, разбивши ову количину на неколико порција, онда неко ко болује од гастритиса, чира на желуцу и дванаестопалачном цреву не треба да једе више од 200 г бобица дневно. И не треба их конзумирати на празан стомак, већ после главног оброка.

Још један важан фактор од којег зависи количина јагода у исхрани је присуство алергија на храну. Главни алерген баштенских јагода је Фра а1, протеин који је одговоран за црвену боју бобица. Међутим, овај алерген уништавају дигестивни ензими и топлота. Због тога мала деца почињу да уводе јагоде у исхрану тек након топлотне обраде, а затим у малим количинама.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas