Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Корона

Постоји СИГНАЛ који може да вам укаже на то ДА СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ или да имате ДУГИ КОВИД, а да то и НЕ ЗНАТЕ

Многи се питају да ли су прележали корону. Људи око њих се разбољевају, а њима није ништа, били су мало болесни пре два месеца, гребуцкало их је грло.

1609146504_Depositphotos_347938380_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Да, постоји тест на антитетела, који је најсигурнији показатељ да ли је ковид само протрчао кроз ваш организам, али научници су сада установили још један чудан сигнал који може да вам укаже да сте се изборили са овим вирусом.

И везан је за чуло мириса.

И не, није губитак, јер то је симптом ковида, дакле, значи да га имате, већ се појављује након прележане короне. Многи пацијенти су се жалили да месецима након опоравка осећају чудне мирисе.

Мирис слатког или оштар непиратни мирис сумпора, упаљених шибица или рибе може да буде један од сигнала да сте прележали корону, пише Скај њуз.

Прочитајте још: Корона и грип су различите заразне болести, али ОВО ЈЕ КЉУЧ како их спречити

Овај симптом зове се паросмија, дисфункција детекције мириса која може утицати и на способност човека да обрађује перцепцију ароме, тако да одређене ствари миришу другачије, а јавља се далеко израженије код младих људи и здравствених радника.

Оториноларинголог Нирмал Кумар назвао је симптом “врло чудним и веома јединственим”.

Проф Кумар, који је и председник удружења оториноларинголога Велике Британије, био је међу првим медицинарима који су у марту идентификовали аносмију - губитак мириса - као индикатор заразе коронавирусом.

Позвао је надлежне институције у Енглеској да губитак чула мириса додају на листу симптома више месеци пре него што је то постало пракса широм света.

Фото: Пиксабај

Сада указује на то да међу хиљадама пацијената који се лече од дуготрајног губитка чула мириса у Великој Британији, неки имају паросмију.

- Јутрос сам видео два пацијента са паросмијом - рекао је професор Кумар новинској агенцији ПА.

- Један је рекао да осећа смрад рибе уместо било ког другог мириса, а други да му се чини да нешто гори и када у близини нема дима. Обојица су здравствени радници. Мислимо да је повећана учесталост код младих људи, а такође и код здравствених радника због изложености вирусу у болницама - истакао је Кумар.

Према његовим речима, ово је за неке људе изузетно узнемирујуће.

Прочитајте још: Доктор Ђорђе са ВМА открива: Шта чека људе који су прележали КОРОНУ

Описујући коронавирус као “неуротропни вирус” (напада нервно ткиво), професор Кумар је истакао да вирус утиче на нерве на врху носа, што је шок за нервни систем, а нерви не функционишу.

Дуги ковид је појам који описује присуство симптома коронавируса који се могу наставити недељама или месецима након почетка болести.

Постоје и препоруке свима који су погођени паросмијом да се подвргну “мирисном тренингу”, који укључује њушкање уља руже, лимуна, каранфилића и еукалиптуса сваког дана око 20 секунди како би се радило на постепеном враћању мириса.

И наши стручњаци су коментарисали ову појаву.

Прочитајте још: ЛОША вест: Истраживање показало да су корона и ЕРЕКЦИЈА повезане

Проф. др Душан Милисављевић, директор нишке ОРЛ клинике рекао је недавно да многе вирусне и бактеријске инфекције могу да доведу до губитка чула мириса:

- Међутим, нека истраживања показују да код корона вируса губитак чула мириса може трајати дуже. Примећено је и да пацијенти пријављују и да, када се чуло укуса врати, не осећају добро мирис ваниле, сирћета, парфема... Да им млеко мирише на бензин... А код чула укуса да, ако једу љуте папричице, имају осећај да једу нешто слатко. То значи да је дошло до патолошки измењеног чула мириса и укуса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas