Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Претерано размишљање може угрозити здравље: Три могуће последице сувишног анализирања

Претерано анализирање и размишљање може се одразити на ваше психофизичко здравље

1661261338_anksioznost-foto-profimedia-unsplash.jpg
Фото: Unsplash/Profimedia
Oglas

Уколико је ваш ум стално преокупиран мислима, од којих су већина негативне, могуће је да сте често нервозни, напети и под стресом. Наш ум има тенденцију да размишља унапред - креирамо у глави догађаје и ситуације у будућности, често су то негативни сценарији. Ово може бити повезано и са анксиозним стањем и песимизмом.

Једна студија Универзитета у Мичигену показала је да 73% одраслих од 25 до 35 година и 52% одраслих од 45 до 55 година размишља превише. Прекомерно размишљање може имати много облика: бескрајно размишљање приликом доношења одлуке, покушај читања мисли (разумевање шта други мисле), покушај предвиђања будућности, удубљивање у најситније детаље, итд.

Прочитајте још: Упозорење родитељима: Деца која често доручкују напољу имају веће шансе да развију психосоцијалне поремећаје

Људи који превише размишљају непрестано "премотавају" информације по глави, критикују и анализирају превише оно што су јуче рекли и урадили, уплашени су да су ствари њиховом кривицом испале лоше, као и да ће неизвесна будућност донети нешто негативно. Стално себи постављају питања, али никада не налазе одговоре.

Које 3 последице се јављају уколико превише размишљате:

1. Претерано размишљање утиче на ваше ментално здравље

Стално понављање мисли у вашој глави може узроковати бесконачан циклус брига. Опседнутост проблемом може утицати на ваше ментално здравље, повећавајући ризик од депресије, граничног поремећаја личности и повећаног стреса. Такође, спречава вас да се носите са свакодневним стресорима, може узроковати осећај усамљености и туге.

Прочитајте још: Људи који имају АНКСИОЗНОСТ често сањају исте СНОВЕ: Ова 3 знака могу да укажу да је ситуација озбиљна

2. Претерано размишљање лоше утиче на ваше физичко здравље

Прекомерно размишљање утиче на физичко здравље на много начина, а неки од њих су поремећаји спавања и апетита, низак ниво енергије, главобоља и болови у телу. Људи често имају проблема са спавањем ноћу јер не могу да искључе мисли у глави, што утиче на њихове свакодневне активности. Такође, ово може повећати ризик од високог притиска, кардиоваскуларних обољења, метаболичких поремећаја.

3. Претерано размишљање утиче на ваш друштвени живот

Када се изгубите у току својих мисли, склони сте да постанете повучени и друштвено изоловани. Претерано размишљање може утицати на то како перципирате свет око себе и комуницирате са људима – спречава вас да доносите важне одлуке, спречава вас да уживате у садашњем тренутку и исцрпљује вам енергију која вам је потребна да се носите са свакодневним стресом, а временом то може довести до сагоревања. Када претерано размошљате, могуће је да анализирате превише и односе, одређене људе, што може спречити да се однос развија са љубављу и лакоћом.

Превише активан ум може неповољно утицати на многе аспекте живота, зато је важно да се особе са овим проблемом консултују са стручњаком у виду психолога или пеоихотерапута и добију важне савете који ће помоћи да растерете свој ум. Такође, могу бити од додатне помоћи и разне опуштајуће технике.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas