· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Рузмариново вино чува ПАМЋЕЊЕ и јача ЖИВЦЕ: За припрему овог напитка требаће вам само ДВА САСТОЈКА (РЕЦЕПТ)

Рузмарин се од давнина користи као веома лековита биљка, нарочито у фитотерапији, а неретко је можемо видети и као састојак у козметологији.

1638447510_shutterstock_1933317512.jpg
Фото: Shutterstock

Рузмарин поседује снажно антиоксидативно дејство, и на тај начин штити организам од слободних радикала и мутација ћелија.

Редовном конзумацијом рузмарин позитивно делује на рад мозга, поспешује концентрацију, чува памћење, отклања главобоље и мигрене. Може смањити ниво кортизола, штити од превременог старења, алергија, вируса.

Прочитајте још: Идеалан за скидање масних наслага око стомака: Напитак од ЗАЧИНА који се вековима користи (РЕЦЕПТ)

Рузмарин садржи етерично уље - цинеол, који поспешује циркулацију.

Рецепт:

200 г свежег рузмарина треба потопити у литри домаћег белог вина (или у ракији лозовачи), оставити седам дана и онда процедити. Чувати вино у добро затвореној стакленој флаши на хладном и тамном месту.

Пије се по једна чашица (0,3 дцл) ујутру на празан желудац.

Уколико ипак не волите алкохов већ органске чајеве, онда направите топли напитак од рузмарина по рецепту чувеног травара Момчила Антонијевића.

― Једну супену кашику сувих листова рузмарина прелијете шољом кључале воде и оставите да стоји 15 до 20 минута, процедите и попијете. Идеално би било једна до две шоље чаја у току дана. И рузмарин је једна од оних биљака које треба пити ујутру јер нас стимулише, даје нам фокус, разбуђује нас и он је у комбинацији са наном и копривом идеалан јутарњи напитак. ― истакао је током једног интервуја за РТС.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.