Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта узрокује МОЖДАНИ УДАР и који су главни СИМПТОМИ на које треба обратити пажну

Мождани удар може оставити дуготрајне компликације, али исто тако може изазвати и смрт

1647856885_glavobolja.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Мождани удар се јавља када се прекине доток крви у мозак. Може имати различите ефекте, у зависности где у мозгу је настао удар. Од последица поновног учења говора, писања и ходања, до трајног инваклидитета, а може изазвати и смрт.

Прочитајте још: Очистите организам и заштитите плућа од тешких метала из ЗАГАЂЕНОГ ваздуха

Постоје две врсте можданог удара. Исхемијски мождани удар, који се јавља у чак 85 посто случајева, а узрокован је блокадом која прекида доток крви у мозак.

Хеморагичани мождани удар, који је узрокован крварењем у мозгу или око њега. Када ослабљени крвни суд снабдева мозак крвљу и пуца. 

Симптоми

Фаст метода је скраћеница за лице, руке, говор, време, а то су неки од најчешћих симптома можданог удара. Уколико било шта приметите од ових симптома, одмах се јавите лекару.

Остали симптоми

изненадна слабост или укоченост на једној страни тела
тешкоће у проналажењу речи
изненадни замагљен вид или губитак вида
изненадна конфузија, вртоглавица или нестабилност
изненадна и јака главобоља
потешкоће у разумевању онога што други говоре
отежано гутање

Који су узроци можданог удара?

Исхемијски мождани удар, настаје када крвни угрушак спречава доток крви и кисеоника у мозак. Ово је обично узроковано тиме што артерије временом постају све уже.

Док се артерије могу природно сузити са годинама, други фактори, од којих се неки могу спречити, могу убрзати процес:

пушење
гојазност
пије превише алкохола
висок крвни притисак
висок ниво холестерола
имају дијабетес

Мање уобичајени хеморагични мождани удар је узрокован крварењем у мозгу или око њега, што је обично резултат високог крвног притиска. Опет, фактори који доприносе високом крвном притиску често се могу спречити:

прекомерна тежина или гојазност
пије превише алкохола
пушење
недостатак физичке активности
стрес, који може изазвати привремени пораст крвног притиска

Прочитајте још: Све време смо ПОГРЕШНО ВЕЗИВАЛИ ПЕРТЛЕ – постоји ШЕСТ различитих начина у зависности од вашег ТИПА СТОПАЛА (ФОТО)

Који третмани постоје?

Ефикасаним терапијама и третманима,  последице можданог удара могу се спречити дуготрајни инвалидитет и спасити живот. Лечење зависи од тога да ли је мождани удар изазван крвним угрушком или крварењем око мозга.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas