Oglas
· · Komentari: 0

Šta uzrokuje MOŽDANI UDAR i koji su glavni SIMPTOMI na koje treba obratiti pažnu

Moždani udar može ostaviti dugotrajne komplikacije, ali isto tako može izazvati i smrt

1647856885_glavobolja.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Moždani udar se javlja kada se prekine dotok krvi u mozak. Može imati različite efekte, u zavisnosti gde u mozgu je nastao udar. Od posledica ponovnog učenja govora, pisanja i hodanja, do trajnog invakliditeta, a može izazvati i smrt.

Pročitajte još: Očistite organizam i zaštitite pluća od teških metala iz ZAGAĐENOG vazduha

Postoje dve vrste moždanog udara. Ishemijski moždani udar, koji se javlja u čak 85 posto slučajeva, a uzrokovan je blokadom koja prekida dotok krvi u mozak.

Hemoragičani moždani udar, koji je uzrokovan krvarenjem u mozgu ili oko njega. Kada oslabljeni krvni sud snabdeva mozak krvlju i puca. 

Simptomi

Fast metoda je skraćenica za lice, ruke, govor, vreme, a to su neki od najčešćih simptoma moždanog udara. Ukoliko bilo šta primetite od ovih simptoma, odmah se javite lekaru.

Ostali simptomi

iznenadna slabost ili ukočenost na jednoj strani tela
teškoće u pronalaženju reči
iznenadni zamagljen vid ili gubitak vida
iznenadna konfuzija, vrtoglavica ili nestabilnost
iznenadna i jaka glavobolja
poteškoće u razumevanju onoga što drugi govore
otežano gutanje

Koji su uzroci moždanog udara?

Ishemijski moždani udar, nastaje kada krvni ugrušak sprečava dotok krvi i kiseonika u mozak. Ovo je obično uzrokovano time što arterije vremenom postaju sve uže.

Dok se arterije mogu prirodno suziti sa godinama, drugi faktori, od kojih se neki mogu sprečiti, mogu ubrzati proces:

pušenje
gojaznost
pije previše alkohola
visok krvni pritisak
visok nivo holesterola
imaju dijabetes

Manje uobičajeni hemoragični moždani udar je uzrokovan krvarenjem u mozgu ili oko njega, što je obično rezultat visokog krvnog pritiska. Opet, faktori koji doprinose visokom krvnom pritisku često se mogu sprečiti:

prekomerna težina ili gojaznost
pije previše alkohola
pušenje
nedostatak fizičke aktivnosti
stres, koji može izazvati privremeni porast krvnog pritiska

Pročitajte još: Sve vreme smo POGREŠNO VEZIVALI PERTLE – postoji ŠEST različitih načina u zavisnosti od vašeg TIPA STOPALA (FOTO)

Koji tretmani postoje?

Efikasanim terapijama i tretmanima,  posledice moždanog udara mogu se sprečiti dugotrajni invaliditet i spasiti život. Lečenje zavisi od toga da li je moždani udar izazvan krvnim ugruškom ili krvarenjem oko mozga.

BONUS VIDEO:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas