Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КАРДИОЛОГ

ТРИ симптома су сигурна најава ИНФАРКТА

Правовременом дијагностиком и лечењем може да се спречи оштећење срчаног мишића

1630911021_Depositphotos_8190306_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Крај годишњег одмора и повратак радним обавезама могу да буду окидач за срчани удар. Зато би, упућују лекари, првог радног дана требало добро испланирати решавање нагомиланих обавеза, јер смањивање стреса прија кардиоваскуларном систему, нарочито оном чије здравље је већ нарушено.

Прочитајте још: Амброзија гуши, а врхунац достиже ОВОГ датума

Инфаркт може да се предвиди

Охрабрујуће је да је срчани удар могуће и предвидети, и на време се јавити лекару.
Професор др Бранко Белеслин, кардиолог Универзитетског клиничког центра Србије каже да је честа појава да пацијенти неколико дана пред срчани удар осећају краткотрајне болове у грудима, малаксалост и имају осећај прескакања срца.

Пушачи, дијабетичари, хипертензичари...

- Особе које би требало да забрину ови симптоми су најпре оне које имају факторе ризика за настајање срчаног удара. Дакле, пушачи, дијабетичари, они са значајно повишеним масноћама у крви, хипертензичари, и они који су имали у породици некога ко је имао срчани удар, посебно у млађим годинама - напомиње др Белеслин.

Прочитајте још: Ко дневно једе шаку ШЉИВА нема проблема са костима

Бол у врату, раменима, руци

Болови иза грудне кости, наручито они који се шире према врату, раменима, руци, праћени малаксалошћу и презнојавањем су разлог да се у што краћем периоду потражи помоћ лекара.
- ЕКГ, лабораторијске анализе и по потреби рендген срца и плућа или ултразвук срца, основне су претраге које би пацијенту требало да се ураде како би се потврдио или искључио инфаркт миокарда - каже наш саговорник.

Фото: Шатер

Свако кардиоваскуларно обољење с разлогом се сматра подмуклом болешћу, јер први срчани удар у животу, код наизглед здраве особе, може да буде фаталан.

Прочитајте још: Конзумирање ПИСКАВИЦЕ помаже у повећању женског сексуалног нагона, открива истраживање!

Поремећај ритма срца

- Најчешћи разлог напрасне смрти јесте срчани удар и тешки поремећаји ритма који га прате - каже др Блеслин. - Зато је важно да се пацијенти хитно јаве лекару ако се јаве болови у грудима, праћени несвестицом, и ако трају непрестано и дуже од 20 до 30 минута. Обавезно је да се прво позове служба Хитне помоћи, јер самостални одлазак у здравствену установу може да буде фаталан пошто се тиме срчани мишић додатно излаже напору и потенцијалном ризику од нежељених догађаја.

Ако бол траје дуже од 20 минута...

Препознавање и спречавање срчаног удара не штити само од напрасне смрти, већ и од оштећења срчаног мишића.

- Када се предузму одговарајућа дијагностика и лечење скоро да и не дође до оштећења срчаног мишића или је оно минимално и практично не утиче на квалитет живота пацијената - каже др Белеслин. - У супротном, обимно оштећење миокарда води у срчану слабост.

Прочитајте још: Биљке које најбоље ИЗБАЦУЈУ ТОКСИНЕ: Ставите их бокал са водом и ОЧИСТИТЕ ТЕЛО!

Да би се спречио настанак срчаног удара, као и његово поновно јављање најважније је, упућује професор Белслин, да пацијент престане да пуши, здраво се храни, рекреира по мери својих могућности, узима лекове за контролу крвног притиска, шећерне болести и постизање оптималних вредности масноћа.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas