· · Коментари: 1

Већина нас је склона заборављању, али постоје сигнали који указују да је време за УЗБУНУ: Обратите пажњу

Ако често заборвљате ствари, морате проверити да ли је то алармантни знак

1650620442_sander-sammy-TuLHpIflZH0-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Неки људи склони су да упамте много већи број детаља и садржаја одгледаних филмова, прочитаних књига или ситуација из прошлости. Али, много је већи проценат оних који, после одређеног времена, забораве већину онога што су видели или читали и који се сећају само корица књига, одређене сцене из серије или понеког лика, упечатљивог догађаја. Заборављање је нормална појава, а бројна истраживања показују да се информације губе када не обнављамо оно што смо прочитали или видели.

У ери Интернета, где су нам информације брзо и лако доступне, наша способност памћења опада. Једноставно, не осећамо потребу да ћемо морати да се помучимо да дођемо до жељеног податка.

Прочитајте још: ПЕРУТАЊЕ, ТАМНЕ ФЛЕКЕ ИЛИ ДЕПИГМЕНТАЦИЈА? Овог Васкрса откријте “швајцарску тајну” здраве коже

Уз све то и године чине своје. Са 20 и 60 ваш мозак неће радити пођеднако брзо. Али постоје одређени знаци који би могли да указују да ваша заборавност може бити опасна.

1. Често вам промичу детаљи

Ово се свима догађа. С времена на време, сви заборављамо одређене појединости. Али, ако константно питате своје пријатеље или укућане да вам понове нешто што су већ рекли или не памтите доста детаља догађаја из веома блиске прошлости - можда би требало да се обратите лекару.

2. Бројеви

Повремено се дешава да се забројимо па ставимо 2 кашичице шећера више у кафу, заборавимо да платимо рачун или урадимо оно што смо записали да треба. Али када ово почиње много чешће да вам се дешава то је знак за узбуну. Ако вас бројеви збуњују, редовно машите рачунице, а бројеви су вам постали шпанска села, немојте игнорисати ове сигнале.

3. Заборављате правила која сте одувек знали

И млађима се дешава да на тренутак забораве нешто што су одувек знали. То је нормална ствар која се јавља кад смо преоптерећени бригама и проблемима или која се дешава с времена на време. Али, када би требало да се забринемо? Онда када се повећава број ситуација у којима заборављате правила таблића, тениса, кошарке и сличних ствари које одмалена сви знају. Више пута не можете да се сетите како да упалите рерну, микроталасну или нечега што сте радили свакодневно? Можда је најбоље да посетите доткора.

Прочитајте још: Ово су НАМИРНИЦЕ које можете јести кад год пожелите и нећете се угојити! (СПИСАК)

4. Не знате где сте оставили нешто

Услед ужурбаног темпа живота сваком се догађа да заборави где су му кључеви од стана или аута. Исто тако, дешава се да одложите одређену ствар, а после све претражите јер не знате где сте је оставили. То је у реду до одређене границе. Када би требало да размислите да ли сте у проблему? Онда када вам се ове ситуације понављају готово свакодневно или рецимо када оставите телефон у фрижидер. Или када упадате у стање панике и оптужујете друге за крађу када не можете да се сетите где сте оставили нешто.

5. Временска оријентација

Један од чешћих сигнала за узбуну: када се тешко сналазите и оријентишете у времену. Мешате и не можете да раздвојите прошлост, будућност и садашњост. Ту спадају и ситуације када често губите из вида који је дан, које је доба дана и слично.

6. Не знате где сте пошли

Алармантни сигнал: често заборављате где сте кренули, не сећате се како да дођете до свог дома или се изгубите у делу града који познајете цео живот. Ако ово постану честа дешавања у вашем животу, попричајте са стручним лицем.

7. Мешате називе предмета

Још један од сигнала за узбуну јесте ако почињете ствари да називате тотално другачијим називима, тешко пратите разговор или заборављате шта сте уопште кренули да причате.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.