· · Коментара: 0
САВЕТ

Време је за зимницу: Пет разлога због којих је добро јести КИСЕЛИ КУПУС

Кисели купус је изузетно здрав.

1636480679_shutterstock_339682004.jpg
Фото: Sutterstock

Студија објављена у часопису "Global Advances in Health and Medicine" каже да се овај облик конзервирања купуса може пронаћи још у периоду од четвртог века пре Христа и да је врло храњива намирница.

Хранљивост

Осим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина К, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.

Прочитајте још: Четири знака која указују на то да једете ПРЕВИШЕ ХЛЕБА

Добар за црева

Будући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици делују делотворно када су у питању затвор, пролив повезан са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилног црева.

Јача имуни систем

Будући да отприлике 70 до 80 посто имунолошког система живи у цревима, та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава црева подржава и здрав имуни систем.

Прочитајте још: Лимун је изузетно ЗДРАВ, али особе које имају ОВЕ тегобе, не би смеле да га конзумирају

Добар извор влакана

Насумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилног црева.

Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цревима, тако да имају већу способност процвата и напретка, пише интегративни гастроентеролог Marvin Singh.

Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 посто дневне препоручене вредности.

Утиче на смањење стреса

Показало се да пробиотици управљају анксиозношћу и депресивним симптомима код људи због повезаности црева и мозга.

Иако кисели купус није директно повезан са смањењем стреса код људи, у студијама на животињама у којима су микробиоми црева избрисани, пробиотици из ферментиране хране смирили су систем одговора на стрес који такође може наштетити когнитивним функцијама када је пренапоран.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.