· · Коментари: 0
ЕФЕКАТ КАФЕ

Зашто је КАФА некима СТИМУЛАНС, а некима не?

Студија спроведена на 4.000 људи

1607609868_Depositphotos_11997568_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Вероватно сте се запитали зашто на неке људе кафа делује као изузетно снажан стимуланс, па без ње не могу да замисле јутро и буђење, док неке ни дупли еспресо након вечере неће спречити у томе да лако утону у сан.

За ову су разлику, судећи према стручњацима, заслужни наши гени. 

Док су о кафи направљене бројне студије којима је испитана, како њена штетност и потенцијални ризици, тако и њени бенефити, Светска здравствена организација је побила сопствена уверења о томе како би ово пиће могло бити потенцијално канцерогено, признавши како за то "нема довољно доказа".

Прочитајте још: Разбудите се без кафе: Ових пет начина ће вам помоћи у томе

Како пише Неw Yорк тимес ствари нису тако једноставне.

Пре десет година професор нутриционизма с универзитета у Торонту, Ахмед Ел-Сохеми, одлучио је да испита посебан ген који је назван ЦYП1А2, а који је укључен у метаболизам кофеина, и на основу ког је могуће утврдити на који начин кафа утиче на људско срце.

Фото: Депозит

Људи који наследе две копије "брзе" варијанте гена ЦYП1А2, једне од оба родитеља, познати су као они који имају способност брзог метаболизовања и кофеин могу да разложе око четири пута брже него они који од родитеља наследе "споре" варијанте овог гена.

Прочитајте још: Да ли сте знали? Ево шта се догађа са организмом када КАФУ ЗАМЕНИТЕ ЧАЈЕМ

У студији је учествовало 4.000 одраслих особа, а Ел-Сохеми и његове колеге су открили како су особе које су пиле четири или више шоља кафе дневно имале 36 посто већи ризик од обољевања од срчаног удара.

Међутим, ушавши дубље у саму проблематику гена, истраживачи су открили како се овај ризик односи само на оне који споро метаболизују кофеин. То је показало како су они који су брже метаболизовали кофеин и пили у просеку три шоље кафе дневно, имали нижи ризик за срчани удар. 

Ел-Сохеми наводи како кофеин може да буде окидач за кардиоваскуларне проблеме код људи који кофеин метаболизују споро из разлога што стимуланс код њих дуже остаје у организму. С друге стране, они који брзо метаболизују кофеин имају бенефит од осталих компоненти у кафи, попут антиоксиданата или полифенола, уз много мање штетних утицаја кофеина. 

Фото: Депозит

Прочитајте још: Шта се догоди када соду бикарбону сипате у кафу?

Још једно раније истраживање је показало сличне резултате: 2009. године је група италијанских научника открила како они који споро метаболизују кафу више пате од високог крвног притиска од оних који брзо метаболизују кафу. 

Међутим, Мерилин Цорнелис, са Нортвестерн универзитета наводи како се овде не ради само о статусу ЦYП1А2 гена, будући да је за метаболизам кофеина одговорно више различитих гена. 

Научници заправо тек однедавно почињу да истражују везу између метаболизма кофеина и других здравствених потешкоћа као што су рак дојке и јајника, дијабетес типа 2, и Паркинсонова болест.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.