Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Зашто месецима након короне осећамо МАЛАКСАЛОСТ: Болест Г-93.3 признала и СЗО, а ОВО су симптоми упозорења

Стричњаци упозоравају на болест која напада и након прележане короне

1614603834_47477_kovid-ambulanta-sljivic_f.jpg
Фото: Г. Шљивић
Oglas

Након краће или дуже борбе са короном многи људи се жале да последице осећају месецима након оздрављења, а један од разлога могао би да буде и хронични умор.

Иако сада улазимо у  прелазну фазу годишњих доба, када се и међу здравима јавља тзв. пролећни умор, стручњаци упозоравају да ако осећај умора, малаксалост и слабост потрају дуђже од неколико месеци, велика је вероватноћа да је у питању болест званично регистрована као хронични умор који може изазвати озбиљне последице, па и инвалидитет.

Како каже др Бранислав Миловановић, професор медицинског факултета у Београду, никако не требе мешати пролећни умор са хроничним.

- Хронични умор мора да се лечи, а тај процес може бити јако дуг и тежак, а посебно за оне који су прележали корона вирус, тврди професор.

Како објашњава, хронични умор је болест који је признала и СЗО, Светска здравствена организација и додала јој шифру Р-53.8 прошле године, а од 1969. године већ постоји Г-93.3 као "противирусни синдром умора".

- Због тога ће сада бити нарочито заступљен након ковид инфекције, упозорава проф Миловановић и истиче да је забрињавајућа чињеница то што се ова болест јавља углавном код млађе популације.

- Они који су прележали неки вид вирусне инфекције, нарочито корона вирус, треба да буду обазриви у случају појаве неких симптома као што су брзо замарање, слаба концентрације, нервоза, аксиозност и слично. Те симптоме не треба неозбиљно схватати, него пратити. Још ако се у међувремену јаве јаке главобоље и болови у зглобовима и трају дуже од шест месеци, тада је вероватно у питању хронични умор.

Као још неке од симптома ове болести професор наводи играње мишића, мравињање и вртоглавицу приликом устајања или губитак свести.

Уколико поменути симптоми трају дуже од неколико месеци, професор упозорава да се људи обавезно обрате лекару опште праксе, који ће их упутити на даља тестирања.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas