Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знакови који показују да сте хронично уморни: Пет јасних симптома

Колико пута сте изговорили да сте хронично уморни и да не можете да функционишете

1670230072_shutterstock_1254091792.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да бисте се изборили са константним умором јако је битно да промените животне навике које пре свега подразумевају здраву исхрану, физичку активност и наравно сан. Уколико и даље одбијате да прихватите своје тренутно стање, ових 5 симптома су јасан знак упозорења да треба нешто да предузмете:

Не можете да заспите или се будите ноћу

Око 80 посто људи који пате од хроничног умора има проблема са спавањем. То се може манифестовати као немогућност да заспимо, а када напокон утонемо у сан, он је често испрекидан, односно врло лако се пробудите усред ноћи. А када се пробудите из сна, често се осећате као да уопште нисте спавали. Када и одспавате препоручених 7-8 сати ођедном, не осећате се наспавано.

Прочитајте још: Колико сати спавања нам је заиста потребно? Сан је од суштинског значаја за бројне процесе у телу

Тешко се концентришете

Људи претпостављају да је симптом хроничног умора једино константни осећај умора, али постоје и други знакови, као што су повећана заборавност, потешкоће са концентрацијом, учестала појава да нас друге ствари лако ометају док нешто радимо. Особе са хроничним умором описују тај осећај као да су стално окружени густом сивом маглом, као да им је мозак једнако уморан као и тело.

Осећате се преморено после сваке активности

Било да је реч о одласку у шетњу или слушању својих пријатељица на кафи, после било каквог физичког или емоционалног стреса осећате се као да сте били у рату. Ако су ваше тело или ум изложени и најмањем напору, осећате се потпуно измождено.

Тешко вам је да стојите на ногама

Особама које мучи хронични умор и стајање на ногама може бити тешко. Штавише, симптоми хроничног умора могу постати много израженији када стојите него када лежите. Стручњаци верују да особе са синдромом хроничног умора доживљавају стање звано ортостатска интолеранција, при којем доток крви у мозак слаби када стоје усправно.

Прочитајте још: Четири предности слушања музике док вежбате: Овако тешки тренинзи постају лакши

Осећате болове по целом телу

Главобоље које се враћају, бол у зглобовима, мишићима, па чак и болно грло које не пролази могу бити знакови хроничног умора. Често нема црвенила ни отицања – особа само осећа бол који се може ширити дубоко у мишиће и зглобове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas