Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ове намринице не би требало да конзумирате када се осећате исцрпљено: Могу појачати осећај ХРОНИЧНОГ УМОРА

Потрудите се да их смањите на минимум

1670849961_shutterstock_1390236809-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако не постоји чврста и брза дијета са синдромом хроничног умора, можда постоје неке намирнице које могу допринети симптомима овог стања.

Ако патите од синдрома хроничног умора, постоји пет намирница које могу бити повезане са доживљавањем ефеката ове дијагнозе, а њихово ограничавање или избегавање може вам помоц́и да се осец́ате мало боље.

Месо са високим садржајем масти

Кости меса са високим садржајем масти обично су богате нездравим мастима. Такође, подаци које је објавио Јоурнал оф Хуман Нутритион анд Диететицс сугеришу да је конзумирање нездравих масти повезано са симптомима синдрома хроничног умора. Ослањање на мршавије комаде меса, попут пилетине од белог меса, одрезака и свињских котлета, може бити боље по вас.

Прочитајте још: Како да преживите дан када сте неиспавани? Пет корисних савета стручњака

Рафинисани бели хлеб

Рафинисани бели хлеб обично има мало влакана, или може бити потпуно без влакана у зависности од бренда који одаберете. Горе поменути подаци које је објавио ЈХНД сугеришу да је исхрана са мало влакана повезана са симптомима синдрома хроничног умора. Одлучивање за хлеб од целог зрна може да нахрани ваше тело са више влакана када уживате у сендвичу или у свом вољеном јутарњем тосту од авокада.

Слаткиши

Конзумирање слатке хране, посебно без здравих масти или протеина, може довести до скока глукозе прац́еног потенцијалним сломом, што може оставити да се осец́ате успорено. Ако вам треба нешто слатко, избор за посластицу од тамне чоколаде може бити бољи избор, јер су полифеноли који се налазе у какау повезани са мањим бројем симптома синдрома хроничног умора.

Газирана пиц́а направљена од кукурузног сирупа са високим садржајем фруктозе

Истраживања показују да су конзумација високофруктозног кукурузног сирупа и упала испреплетени. Пошто симптоми синдрома хроничног умора одражавају упалу ниског степена, ограничавање уноса проинфламаторних производа, као што је слатка сода, може помоц́и људима да се осец́ају мало боље када управљају овим стањем.

Алкохол

Алкохолна пиц́а могу имати дехидрирајуц́и ефекат на тело. И баш као код људи који немају синдром хроничног умора, дехидрација може довести до неких непријатних симптома, попут осец́аја изузетног умора.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas