· · Коментари: 0
ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ

Зашто нам КРЦКАЈУ зглобови, око "игра" и МРАВИ иду ногом?

Трнце и боцкање у одређеним деловима тела изазива спречавање дотока крви у притиснути нерв, а лако се заустављају. Како зауставити "играње" ока?

1597649394_Gimnastika.jpg
Фото: Пиксабеј

Ако дуго седите у незгодном положају или држите ноге прекрштене, можете јако да притиснете нерв и прекинете његову везу са мозгом, па се нога укочи и утрне.

Прочитајте још: Имамо ИДЕАЛНО место за летовање, СВЕ УКЉУЧЕНО, а уз један УСЛОВ - добијате ПОПУСТ (ФОТО)

Трнци се обично јављају у стопалима, рукама и чланцима. Довољно је да промените положај тела и ослободите нерв притиска.

Зашто плачемо док се смејемо?

Смех и плач су исте психолошке реакције. Обе настају због великог емотивног узбуђења и не можемо их започети и прекинути кад желимо. Плакање најчешће повезујемо са тугом, али је проливање суза далеко сложенија реакција.

Сузе кроз смех имају само срећни људи.

Изазивају их различита осећања, као што су туга, бол, али и велика радост. И смех и плач нам олакшавају стресну ситуацију, па ако вам пођу сузе на очи док се смејете - значи да сте срећни.

Сузе и смех олакшавају стресну ситуацију Фото: Депозит

О разлогу подрхтавања очног капка се не зна много и ако је ова појава веома честа. Занимљиво је да се чешће дешава на доњем, а не на горњем капку и узрок је, вероватно, у застоју рада нерава.

Прочитајте још: Оволико ДУГО НИЈЕ ЗДРАВО СПАВАТИ: Шта кажу нова ИСТРАЖИВАЊА

Стручњаци кажу да је умор, стрес и кофеин повећавају вероватноћу "играња" капка, као и напрезање очију, али и лоша исхрана, претерано уношење алкохола и алергије. На срећу, ова појава није опасна и обично сама од себе престаје. Да бисте је спречили лепо се наспавајте,.

Мање кафе, више сна и око неће "играти".

Зашто нам крцкају зглобови?

Крцкање је зглобова је далеко непријатније, а најчешће се то догађа  у коленима и раменима, где се две кости спајају у чауру. У њој се налази течност који садржи растворљиве гасове. Када истегнемо зглоб, течност у чаури се сабије и испушта гасове богате азотом. Ослобађање ваздуха унутар зглобне чауре чујемо као "крцкање".

Прочитајте још: Разлози због којих УЈУТРУ треба ПИТИ ВОДУ

После тога зглоб је мало покретљивији, али не можете одмах опет "Пуцати" истим зглобом, јер је потребно 15-20 минута да се гасови поново улију у течност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.