Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивости

Због чега хладноћа може бити добра за организам? Постоји чак 9 разлога!

Многи нису љубитељи зиме и хладноће, али она заправо може помоћи нашем телу.

1645538533_people-gdbd3af22f_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Шетња или дужи боравак на хладноћи не звучи као примамљива опција и врло вероватно да је скоро нико не воли. Али ниже температуре заправо могу бити корисне по наше здравље, а да тога уопште нисмо свесни.

Хладноц́а може побољшати рад срца

Хладно време заиста може да ојача ваше срце, посебно када су у питању зимски тренинзи на отвореном. Хладноц́а чини вежбање забавном и изазовном активношц́у, током које би ваше срце требало да пумпа више крви. Не само за физичку активност, вец́ и да обезбедите да ваше тело одржава одговарајуц́у температуру. Осим тога, вежбање зими чини срчани мишиц́ јачим.

Прочитајте још: Храна коју НИКАКО не смете да једете пред спавање

Ниже температуре јачају мозак

Ниже температуре помажу људима да јасно размишљају. Истраживања показују да људи раде боље када је собна температура подешена на нижу поставку. Поред тога, друга истраживања показују да је мања вероватноц́а да ц́е људи имати когнитивне проблеме лети него зими. Дакле, брза шетња зими би вам могла дати следец́у велику идеју.

Фото: Пинтерест

Хладноц́а повец́ава сагоревање калорија

Када је хладно, тело ради јаче и користи значајну количину енергије за одржавање температуре. Дакле, са хладноц́ом, ваша метаболичка активност се повец́ава, што једноставно значи сагоревање више калорија.

Побољшава стање са алергијима

Ако патите од алергија које су покренуте на отвореном, хладноц́а доноси добре вести. Полен готово да и не постоје када је хладно или снег.

Хладноц́а помаже у бољој борби против инфекција

Можда вам буде хладно током зиме, али у стварности ваш имунолошки систем ради боље. На овај начин можете се ефикасније борити против било које инфекције. Истраживања су показала да се људски имуни систем може активирати када је изложен хладноц́и и то повец́ава нечију способност да се бори против инфекција.

Прочитајте још: Пет намирница погодних за ЗДРАВЉЕ СРЦА и превенцију кардиоваскуларних обољења

Хладноц́а може смањити упалу

Да ли знате како се пакети леда користе за смањење отока и болова након повреде? На исти начин, зими можете осетити да су вам зглобови мање отечени. Хладан ваздух делује као природни лед за смањење упале.

Може смањити ризик од болести

Зими је вец́а вероватноц́а да ц́ете имати прехладу, међутим, ниске температуре нас штите од неколико болести и вируса који су распрострањенији на топлијим температурама и често их преносе комарци.

Хладноц́а побољшава квалитет сна

Основна телесна температура пада када покушате да заспите. Овај процес може трајати и до два сата на летњим вруц́инама, али је много бржи зими. Поред тога, једна од позитивних страна краћих дана су мрачна јутра. Стање које значајно помаже у најбољем квалитету сна.

Прочитајте још: Пића која имају исто ДЕЈТСТВО КАО КАФА: Шест здравих замена за овај напитак

Хладноц́а може подмладити кожу

Умерено ниске температуре могу бити добре за здравље коже јер ограничавају крвне судове у кожи. Ово чини судове мање склоним црвенилу и отоку, као резултат смањеног протока крви. Поред тога, кожа има тенденцију да производи мање зноја и себума зими, смањујуц́и разне дерматолошке промене.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas