Oglas
· · Komentari: 0
saveti

Pića koja imaju isto DEJTSTVO KAO KAFA: Šest zdravih zamena za ovaj napitak

Kofein nam diže nivo energije i raspoloženja, ali i nivo stresa u organizmu.

1644393266_pepper-gfc90a5eeb_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Kafu jednostavno obožavamo da ispijamo. Ali, prečestim ispijanjem, lako se može razviti zavisnost od kofeina. Ova zavisnost reflektuje se simptomima kao što su glavobolje, umor, bolovi u mišićima. Stručnjaci zato kažu da je najbolje postepeno smanjivati količinu unosa kafe, kako bi se Vaš organizam navikao na promene. Napominje se i da poveća unos vode tokom perioda odvikavanja od kafe.

Evo koja se pića preporučuju kao zdravija zamena za kafu:

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe sadrži kofein, ali njegova količina je znatno manja nego ona koja se nalazi u kafi. Smanjivanje nivoa kofeina konzumiranjem zelenog čaja može pomoći u smanjenju osećaja anksioznosti i poboljšanju sna. Takođe, u njemu se nalazi dosta antioksidanata koji ubrzavaju metabolizam i pojačavaju sagorevanje masti.

Pročitajte još: Čaj od GLOGA: Idealan za krvni pritisak i povišenu temperaturu, a može da ublaži i bolove (RECEPT)

2. Čaj od kurkume

Lekovita dejstva kurkume su mnogobrojna, što potvrđuju i medicinska ispitivanja. Čaj od kurkume je odlična zamena za kofein zato što smanjuje napetost u mišićima, poboljšava raspoloženje, može pomoći kod dermatoloških oboljenja. Takođe je dobra za jetru i metabolizam.

3. Čaj od đumbira

Verovali ili ne, đumbir sadrži vitamin C, magnezijum, vitamine B grupe, kalijum, kalcijum, fosfor i natrijum! Osim što je dobar saveznik u borbi protiv problema sa varenjem, pozitivino deluje na cirkulaciju, kardiovaskularni sistem i ublažavanje osećaja mučnine.

Pročitajte još: Smanjite bolove u grlu i umirite kašalj: Napravite sami prirodni napitak od 3 sastojka (RECEPT)

3. Rooibos crveni čaj

Možda niste čuli za ovaj čaj, ali vreme je da saznate nešto o ovoj čudesnoj biljci. Ovaj napitak poznat je pod nazivima afrički čaj i majčino čudo. On ne sadrži kofein, pa njegovim ispijanjem možete poboljšati san, zdravlje srca i raspoloženje. Osim toga, ovaj napitak smanjuje stres i nervozu. Ova biljka ima blagotvorna dejstva i na kardiovaskularni sistem, kožu, alergije i zdravlje i vitalnost kostiju.

   Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas