Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Немесис Армс

МОЋНА комбинација добрих особина (ФОТО)

Иновативне репетирке америчке компаније Немесис Армс су жестоко оповргле предрасуду да су расклопиве пушке непрецизне

1598349140_Nemesis-Arms.jpg
Немесис-Армс фото: Немесис Армс
Oglas

“Немесис Армс” је прва регистрована компанија у САД за производњу оружја чији је оснивач жена. Кетлин и њен супруг Дејвид основали су фирму 2007. Од почетка су били фокусирани на истраживање у сфери дизајна и решавања функционалних проблема са дугоцевним оружјем које се расклапа ради лакшег транспорта. 

Прочитајте још: Не назире се идеално решење калибра јуришних пушака (ФОТО)

Немесис Армс ЛМР је лака снајперка, фото: Немесис Армс

Стална потрага за бољим решењима водила је константном испитивању постојећих и креирању нових конструктивних решења за проблеме који су се појављивали. Како кажу, било је фрустријајућих момената али и неочекиваних решења која су долазила као резултат неуморног експериментисања. Оружје су тестирали спортски стрелци али и припадници различитих војних И полицијских формација Неколико добрих уговора, пружило им је могућност да се посвете даљем развоју са нагласком на употребљивост, ефикасност и универзалност, а да се притом не жртвује једноставност коришћења. 

Конструкциони и технолошки проблеми 

Код оружја овог типа пред произвођачем се јавља неколико проблема. Конструкциони су двојаки  - остваривање врхунске прецизности је један, а одржавање тог нивоа током многих расклапања и склапања оружја представља други. Када се то реши преостаје технолошки проблем - како један успешно израђен примерак (најчешће ручним радом) претворити у серијски производ? Ако пребродите и ову тешкоћу, круцијална ствар је пронаћи тржиште за такав (нимало јефтин) производ. Сада је јасније зашто су ултра-прецизне, расклопиве снајперке ретка појава. 

Једноставна промена цеви, фото: Немесис Армс

Прецизне репетирке су ценовно доступне ширем кругу стрелаца. Али, када је реч о специфичном оружју које треба да задржи високу прецизност, али да истовремено омогући расклапање, а тиме транспорт у паковању компактних димензија, ствари су битно другачије. Када једноставно склапање кундака није довољно, прибегава се одвајању цеви од сандука са затварачем. 

Расклапање ради транспорта 

Овај захват најчешће подразумева неколико минута посла са специјалним алатима што и не би било од посебног значаја, али после поновног склапања оружја неопходно је упуцавање тј. ректификација нишанског система. Јер пушке овакве конструкције после расклапања и склапања имају проблем. Величина групе тј. растурање остаје на истом нивоу али се мења тачка поготка. Међутим, “Немесис Армс” има решење за ову појаву. Да би се задржала иста тачка поготка развијен је посебан систем монтаже и прихвата цеви у сандуку оружја. 

Посебан систем монтаже цеви 

АНСР је типична модерна снајперка обртно-чепног система, фото: Немесис Армс

У сандук од прецизно обрађеног откивка поставља се цев меч квалитета. Прихватник цеви је обликован тако да се цев увек оријентише на исти начин и заузима идентичан положај па се тиме не мења ни чеони зазор, што је критична вредност која утиче на прецизност оружја. Једном постављена цев се фиксира за сандук преко матице која се ручно притеже, без потребе за специјалним алатом, момент кључем, контролником или сличним компликацијама. 

Да би се спречило одвијање шрафа, на сандуку је испуст који под притиском опруге улази на предвиђено место на шрафу и проблем је решен. Да би се остварила врхунска прецизност, прелазни конус у лежишту метка, на свакој цеви урађен је врло “оштро” на доњој граници мера тако да зрно при увођењу метка у цев налегне на почетак жлебова. 

Гарантована прецизност 0,5 МОА 

Систем за позиционирање цеви, фото: Немесис Армс

Без обзира на одабрани калибар, компанија гарантује величину групе од 0,5 МОА (око 15 мм на даљини од 100 метара), а свака пушка пролази финални тест у коме се 12 пута расклапа и склапа па се потом упоређује тачка поготка и величИна групе са оном на почетку теста. Овај резултат звучИ фантастично па су из тог разлога корисници више пута проверавали да ли ствари стоје баш тако. У пракси се показало да се наведени резултат може добити само са одређеним лаборацијама у скоро идеалним условима. Ипак, просечна величина групе креће се око 0,8 МОА (24 мм) што је реално изврстан резултат за оружје овог типа, упоредив са већином врхунских снајперки на тржишту. 

Решавањем основног проблема, одржавање прецизности код расклопиве пушке, омогућено је да ово оружје постане модуларно тако да се комбинацијом основних склопова добије пушка другачијих особина и намене, боље прилагођена и ефикаснија у обављању одређених задатака. 

Три основна модела 

Модуларно осмишљена конструкција, фото: Немесис Армс

Немесис Армс је препознао ове могућности и тренутно су у понуди три модела модуларних репетирки. Валкира је основни модел са ценом у распону 4500-5400 долара, унапређена Адванцед Немесис Снипер Рифле – АНСР кошта 8825-9300 долара и лагана Лигхт Модулар Рифле – ЛМР се продаје за 3200 – 3400 долара. За дужину цеви избор је 406, 508 и 610 мм (уз могућност специјалне наруџбине), а у основној понуди је и десет најпопуларнијих снајперских калибара од 6,5 мм Кредмор до .338 Лапуа Магнум. 

Модуларна конструкција 

Основни део модуларне конструкције је сандук оружја који се ради у три димензије у зависности од одабраног калибра тј. од дужине чауре. Са горње стране је интегрална Пикатини шина дуга 168 мм под нагибом од 10 или 20 МОА - по избору купца. Стандардно се уграђује Тимни кастом окидачка група где се могу подешавати сила, ход и тачка окидања. Полуга кочнице је смештена унутар штитника окидача, има облик положеног ваљка и лако се ангажује кажипрстом. 

Потпуно подесив кунак, фото: Немесис Армс

Све пушке користе одвојиве кутијасте магацине а додатна погодност је што корисник може да бира између неколико типова. За свеприсутни .308 Вин можете одабрати АИ магацин, Сако или неки од војних за АР-10 платформу, ФН ФАЛ итд… То је могуће јер је прихватник магацина засебан део који се мотира на сандук. 

Дефиниција прецизности
Прецизност је најлакше описати као поновљивост, тј. способност одређеног оружја да испали већи број пројектила уз што мање одступање од нишанске тачке. Величина одступања тј. растурања погодака је мерило прецизности. Савремена муниција са пројектилима високог балистичког коефицијента и уједначеним квалитетом барута уз израду оружја на компјутерски контролисаним машинама значајно су подигли прецизност али и захтеве корисника.

Затварач је модификовано Маусер решење са два масивна бравећа брега постављена под 180 степени. Цилиндрично тело затварача је са спољашње стране добило плитке спиралне жлебове што је једноставно и ефикасно решења за евакуацију прљавштине из сандука. Површина је заштићена ПДВ премазом, извлакач има велику, снажну канџу а избацивач је опружног типа. Ручица затварача је постављена на самом крају тела. 

За десноруке и леворуке стрелце 

Тиме је добијена могућност да се пребаци на супротну страну тако да и леворуки корисници могу да се служе оружјем уз исти ниво комфора. Уз доплату је могуће добити затварач “у огледалу” тако да имате обе опције на једном оружју. Такође, простом заменом цеви може се променити калибар и/или дужина оружја (под условом да промер дна чауре одговара челу затварача) и на тај начин добијате пушку другачијих перформанси. 

Све цеви имају навој на устима за монтажу трокоморне гасне кочнице и по потреби пригушивача пуцња. Немсис Армс има занимљив додатак који се монтира на “М-лоцк” систем предње облоге цеви и служи као носач пригушивача када није монтиран на оружје. Облога цеви је профилисан алуминијумски део који се накнадно прибавља по цени од 450 долара. Овако високе цене изазивају чуђење, али из компаније их оправдавају чињеницом да у производњи не користе МИМ технологију (прецизно ливење) већ се сви делови раде глодањем откивака. 

Неограничен број комбинација кундака 

Елегантна силуета модела Валкира, фото: Немесис Армс

Рукохват је такође измењив а систем за монтажу је идентичан са пушком АР-15 тако да је избор заиста огроман. Будући да су мале димензије императив, механизам за склапање кундака је назобилазан део конструкције. Основна верзија кундака је клизни, са две шипке које се крећу поред сандука, а образина је једноставан, савијени комад кјудекса уз гумени амортизер ослонца за раме. 

По жељи, можете добити потпуно подесиву верзију на алуминијумском “скелету” која се преклапа на леву или десну страну – по вашем избору и на којој је монтирана трећа ножица као задњи ослонац. Такође, постоји могућност за постављање прихватника било ког модела кундака за АР платформе. Уз већ поменуте модуларне елементе број комбинација је скоро неограничен. 

Основна шасија са механизмом и оквиром, фото: Немесис Армс

Свака пушка долази у квалитетном пластичном коферу (опционо алуминијумски) који се херметички затвара, а поред оружја у њему је и практичан ранац за дискретан транспорт расклопљене пушке. Наравно, уз доплату. Склопиве ножице су такође део опционог пакета али је могуће користити и било које решење из велике понуде на тржишту. 

Прочитајте још: Тестирали смо нову снајперску муницију .416 Барретт - ево шта смо закључили

Модуларна, мулти-калибарска, расклопива снајперка високе прецизности, употребљива у мулти роле улози (модеран појам за универзалност), једноставна манипулација без икаквог алата, пођеднако подесна за леворуке стрелце… Заиста моћна комбинација позитивних особина. 

Детаљ окидача и кочнице, фото: Немесис Армс

Висока цена је нажалост ограничавајући фактор, али Немесис Армс је свакако направио продор у овој области. Њихов лого претенциозно шаље поруку “Финал Јудгемент” - коначна пресуда. Видећемо како ће тржиште пресудити породици ових заиста занимљивих снајперки. 

Драган Шапоњић

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas