Oglas
· · Komentari: 0
Nemesis Arms

MOĆNA kombinacija dobrih osobina (FOTO)

Inovativne repetirke američke kompanije Nemesis Arms su žestoko opovrgle predrasudu da su rasklopive puške neprecizne

1598349140_Nemesis-Arms.jpg
Nemesis-Arms foto: Nemesis Arms
Oglas

“Nemesis Arms” je prva registrovana kompanija u SAD za proizvodnju oružja čiji je osnivač žena. Ketlin i njen suprug Dejvid osnovali su firmu 2007. Od početka su bili fokusirani na istraživanje u sferi dizajna i rešavanja funkcionalnih problema sa dugocevnim oružjem koje se rasklapa radi lakšeg transporta. 

Pročitajte još: Ne nazire se idealno rešenje kalibra jurišnih pušaka (FOTO)

Nemesis Arms LMR je laka snajperka, foto: Nemesis Arms

Stalna potraga za boljim rešenjima vodila je konstantnom ispitivanju postojećih i kreiranju novih konstruktivnih rešenja za probleme koji su se pojavljivali. Kako kažu, bilo je frustrijajućih momenata ali i neočekivanih rešenja koja su dolazila kao rezultat neumornog eksperimentisanja. Oružje su testirali sportski strelci ali i pripadnici različitih vojnih I policijskih formacija Nekoliko dobrih ugovora, pružilo im je mogućnost da se posvete daljem razvoju sa naglaskom na upotrebljivost, efikasnost i univerzalnost, a da se pritom ne žrtvuje jednostavnost korišćenja. 

Konstrukcioni i tehnološki problemi 

Kod oružja ovog tipa pred proizvođačem se javlja nekoliko problema. Konstrukcioni su dvojaki  - ostvarivanje vrhunske preciznosti je jedan, a održavanje tog nivoa tokom mnogih rasklapanja i sklapanja oružja predstavlja drugi. Kada se to reši preostaje tehnološki problem - kako jedan uspešno izrađen primerak (najčešće ručnim radom) pretvoriti u serijski proizvod? Ako prebrodite i ovu teškoću, krucijalna stvar je pronaći tržište za takav (nimalo jeftin) proizvod. Sada je jasnije zašto su ultra-precizne, rasklopive snajperke retka pojava. 

Jednostavna promena cevi, foto: Nemesis Arms

Precizne repetirke su cenovno dostupne širem krugu strelaca. Ali, kada je reč o specifičnom oružju koje treba da zadrži visoku preciznost, ali da istovremeno omogući rasklapanje, a time transport u pakovanju kompaktnih dimenzija, stvari su bitno drugačije. Kada jednostavno sklapanje kundaka nije dovoljno, pribegava se odvajanju cevi od sanduka sa zatvaračem. 

Rasklapanje radi transporta 

Ovaj zahvat najčešće podrazumeva nekoliko minuta posla sa specijalnim alatima što i ne bi bilo od posebnog značaja, ali posle ponovnog sklapanja oružja neophodno je upucavanje tj. rektifikacija nišanskog sistema. Jer puške ovakve konstrukcije posle rasklapanja i sklapanja imaju problem. Veličina grupe tj. rasturanje ostaje na istom nivou ali se menja tačka pogotka. Međutim, “Nemesis Arms” ima rešenje za ovu pojavu. Da bi se zadržala ista tačka pogotka razvijen je poseban sistem montaže i prihvata cevi u sanduku oružja. 

Poseban sistem montaže cevi 

ANSR je tipična moderna snajperka obrtno-čepnog sistema, foto: Nemesis Arms

U sanduk od precizno obrađenog otkivka postavlja se cev meč kvaliteta. Prihvatnik cevi je oblikovan tako da se cev uvek orijentiše na isti način i zauzima identičan položaj pa se time ne menja ni čeoni zazor, što je kritična vrednost koja utiče na preciznost oružja. Jednom postavljena cev se fiksira za sanduk preko matice koja se ručno priteže, bez potrebe za specijalnim alatom, moment ključem, kontrolnikom ili sličnim komplikacijama. 

Da bi se sprečilo odvijanje šrafa, na sanduku je ispust koji pod pritiskom opruge ulazi na predviđeno mesto na šrafu i problem je rešen. Da bi se ostvarila vrhunska preciznost, prelazni konus u ležištu metka, na svakoj cevi urađen je vrlo “oštro” na donjoj granici mera tako da zrno pri uvođenju metka u cev nalegne na početak žlebova. 

Garantovana preciznost 0,5 MOA 

Sistem za pozicioniranje cevi, foto: Nemesis Arms

Bez obzira na odabrani kalibar, kompanija garantuje veličinu grupe od 0,5 MOA (oko 15 mm na daljini od 100 metara), a svaka puška prolazi finalni test u kome se 12 puta rasklapa i sklapa pa se potom upoređuje tačka pogotka i veličIna grupe sa onom na početku testa. Ovaj rezultat zvučI fantastično pa su iz tog razloga korisnici više puta proveravali da li stvari stoje baš tako. U praksi se pokazalo da se navedeni rezultat može dobiti samo sa određenim laboracijama u skoro idealnim uslovima. Ipak, prosečna veličina grupe kreće se oko 0,8 MOA (24 mm) što je realno izvrstan rezultat za oružje ovog tipa, uporediv sa većinom vrhunskih snajperki na tržištu. 

Rešavanjem osnovnog problema, održavanje preciznosti kod rasklopive puške, omogućeno je da ovo oružje postane modularno tako da se kombinacijom osnovnih sklopova dobije puška drugačijih osobina i namene, bolje prilagođena i efikasnija u obavljanju određenih zadataka. 

Tri osnovna modela 

Modularno osmišljena konstrukcija, foto: Nemesis Arms

Nemesis Arms je prepoznao ove mogućnosti i trenutno su u ponudi tri modela modularnih repetirki. Valkira je osnovni model sa cenom u rasponu 4500-5400 dolara, unapređena Advanced Nemesis Sniper Rifle – ANSR košta 8825-9300 dolara i lagana Light Modular Rifle – LMR se prodaje za 3200 – 3400 dolara. Za dužinu cevi izbor je 406, 508 i 610 mm (uz mogućnost specijalne narudžbine), a u osnovnoj ponudi je i deset najpopularnijih snajperskih kalibara od 6,5 mm Kredmor do .338 Lapua Magnum. 

Modularna konstrukcija 

Osnovni deo modularne konstrukcije je sanduk oružja koji se radi u tri dimenzije u zavisnosti od odabranog kalibra tj. od dužine čaure. Sa gornje strane je integralna Pikatini šina duga 168 mm pod nagibom od 10 ili 20 MOA - po izboru kupca. Standardno se ugrađuje Timni kastom okidačka grupa gde se mogu podešavati sila, hod i tačka okidanja. Poluga kočnice je smeštena unutar štitnika okidača, ima oblik položenog valjka i lako se angažuje kažiprstom. 

Potpuno podesiv kunak, foto: Nemesis Arms

Sve puške koriste odvojive kutijaste magacine a dodatna pogodnost je što korisnik može da bira između nekoliko tipova. Za sveprisutni .308 Vin možete odabrati AI magacin, Sako ili neki od vojnih za AR-10 platformu, FN FAL itd… To je moguće jer je prihvatnik magacina zaseban deo koji se motira na sanduk. 

Definicija preciznosti
Preciznost je najlakše opisati kao ponovljivost, tj. sposobnost određenog oružja da ispali veći broj projektila uz što manje odstupanje od nišanske tačke. Veličina odstupanja tj. rasturanja pogodaka je merilo preciznosti. Savremena municija sa projektilima visokog balističkog koeficijenta i ujednačenim kvalitetom baruta uz izradu oružja na kompjuterski kontrolisanim mašinama značajno su podigli preciznost ali i zahteve korisnika.

Zatvarač je modifikovano Mauser rešenje sa dva masivna braveća brega postavljena pod 180 stepeni. Cilindrično telo zatvarača je sa spoljašnje strane dobilo plitke spiralne žlebove što je jednostavno i efikasno rešenja za evakuaciju prljavštine iz sanduka. Površina je zaštićena PDV premazom, izvlakač ima veliku, snažnu kandžu a izbacivač je opružnog tipa. Ručica zatvarača je postavljena na samom kraju tela. 

Za desnoruke i levoruke strelce 

Time je dobijena mogućnost da se prebaci na suprotnu stranu tako da i levoruki korisnici mogu da se služe oružjem uz isti nivo komfora. Uz doplatu je moguće dobiti zatvarač “u ogledalu” tako da imate obe opcije na jednom oružju. Takođe, prostom zamenom cevi može se promeniti kalibar i/ili dužina oružja (pod uslovom da promer dna čaure odgovara čelu zatvarača) i na taj način dobijate pušku drugačijih performansi. 

Sve cevi imaju navoj na ustima za montažu trokomorne gasne kočnice i po potrebi prigušivača pucnja. Nemsis Arms ima zanimljiv dodatak koji se montira na “M-lock” sistem prednje obloge cevi i služi kao nosač prigušivača kada nije montiran na oružje. Obloga cevi je profilisan aluminijumski deo koji se naknadno pribavlja po ceni od 450 dolara. Ovako visoke cene izazivaju čuđenje, ali iz kompanije ih opravdavaju činjenicom da u proizvodnji ne koriste MIM tehnologiju (precizno livenje) već se svi delovi rade glodanjem otkivaka. 

Neograničen broj kombinacija kundaka 

Elegantna silueta modela Valkira, foto: Nemesis Arms

Rukohvat je takođe izmenjiv a sistem za montažu je identičan sa puškom AR-15 tako da je izbor zaista ogroman. Budući da su male dimenzije imperativ, mehanizam za sklapanje kundaka je nazobilazan deo konstrukcije. Osnovna verzija kundaka je klizni, sa dve šipke koje se kreću pored sanduka, a obrazina je jednostavan, savijeni komad kjudeksa uz gumeni amortizer oslonca za rame. 

Po želji, možete dobiti potpuno podesivu verziju na aluminijumskom “skeletu” koja se preklapa na levu ili desnu stranu – po vašem izboru i na kojoj je montirana treća nožica kao zadnji oslonac. Takođe, postoji mogućnost za postavljanje prihvatnika bilo kog modela kundaka za AR platforme. Uz već pomenute modularne elemente broj kombinacija je skoro neograničen. 

Osnovna šasija sa mehanizmom i okvirom, foto: Nemesis Arms

Svaka puška dolazi u kvalitetnom plastičnom koferu (opciono aluminijumski) koji se hermetički zatvara, a pored oružja u njemu je i praktičan ranac za diskretan transport rasklopljene puške. Naravno, uz doplatu. Sklopive nožice su takođe deo opcionog paketa ali je moguće koristiti i bilo koje rešenje iz velike ponude na tržištu. 

Pročitajte još: Testirali smo novu snajpersku municiju .416 Barrett - evo šta smo zaključili

Modularna, multi-kalibarska, rasklopiva snajperka visoke preciznosti, upotrebljiva u multi role ulozi (moderan pojam za univerzalnost), jednostavna manipulacija bez ikakvog alata, pođednako podesna za levoruke strelce… Zaista moćna kombinacija pozitivnih osobina. 

Detalj okidača i kočnice, foto: Nemesis Arms

Visoka cena je nažalost ograničavajući faktor, ali Nemesis Arms je svakako napravio prodor u ovoj oblasti. NJihov logo pretenciozno šalje poruku “Final Judgement” - konačna presuda. Videćemo kako će tržište presuditi porodici ovih zaista zanimljivih snajperki. 

Dragan Šaponjić

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas