· · Komentari: 0

Da li je bezbedno koristiti ŠAMPON ZA SUVO PRANJE kose? Evo šta bi trebalo da znate o ovom popularnom proizvodu

Suvi šampon je bezvodan način da osvežite kosu između tuširanja. Međutim otkrivamo vam koliko je bezbedan i da li smemo da ga koristimo često

1651672235_adult-ge1d42e80b_640.jpg
Foto: Piksabej

Ovaj proizvod dobio je ogromnu popularnost, jer su ga žene prihvatile kao veoma praktičan. Kako se upotreba suvog šampona proširila, pojavile su se neke zabrinutosti oko njegove bezbednosti.

Pročitajte još: Potražite OVAJ SIMBOL na ambalaži vaše šminke i saznajte kada joj ISTIČE ROK! Evo zašto je važno da je ne koristite posle toga (FOTO)

Ispostavilo se da su neke od tih zabrinutosti osnovane. Koliko god da je zgodno malo poprskati kosu i dobiti svež izgled, previše suvog šampona može dovesti do lomljenja kose, začepljenja folikula dlake, pojave peruti, a nekad u najekstremnijim slučajevima i do gubitka kose na određenim mestima. 

Da li je suvi šampon loš za vaše vlasište i kosu?

Kratak odgovor je da je povremeno korišćenje suvog šampona bezbedno za većinu ljudi. Ali ako ga koristite prečesto ili tokom dužeg perioda, može oštetiti kosu i izazvati probleme sa vlasištem. Aerosolni proizvodi za negu kose često sadrže alkohole, koji mogu da isuše kosu. Kada je vaša kosa suva, pojedinačna vlakna mogu da pucaju i da se zakače jedno za drugo kada kosu češljate ili stilizujete, što dovodi do lomljenja. Prečesta upotreba suvog šampona ili ostavljanje u kosi na duži period bez ispiranja može dovesti do nakupljanja proizvoda na koži glave. Nagomilavanje proizvoda za stilizovanje može izazvati svrab vlasišta. Moguće je da nakupljanje može dovesti i do folikulitisa. Ovo je bakterijska ili gljivična infekcija u folikulu dlake. Ukoliko koristite suvi šampon, savetuje se da ga koristite samo jednom između dva pranja kose, kako ne bi nagomilavali ovaj proizvod na vašem vlasištu. To takođe može izazvati i perut, jer ako dugo ostavite suvi šampon na skalpu, ostavljate i ulja koja su se upila. Ulja se takođe hrane sojom gljivice poznatom kao Malassezia, koja može izazvati crvenilo, ljuskavo stanje vlasišta koje se naziva seboroični dermatitis.

Suvi šampon ne čisti kosu

Suvi šampon uopšte nije šampon. Prskani ili poškropljeni skrob i alkoholni proizvod apsorbuju ulje u vašoj kosi, čineći je manje prljavom na izgled. Ne uklanja ulje i prljavštinu kao što će to učiniti šampon i voda. 

Može li suvi šampon izazvati gubitak kose ili usporavanje rasta?

Studije pokazuju da loše zdravlje kože glave može uzrokovati gubitak kose. Kada kosa izađe iz folikula koji je oštećen bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, vlakno kose nije čvrsto usidreno unutar folikula. Nova kosa je veća verovatnoća da će opasti.

Prednosti suvog šampona

S obzirom na listu potencijalnih nedostataka, zašto je suvi šampon toliko popularan? Kratak odgovor je da ne morate često da perete kosu i da je to brzo rešenje za naizgled čist izgled kada napuštate kuću. Tako da se može reći da ovaj proizvod štedi dosta vremena u današnjem aktivnom životu, što je ujedno i razlog zašto je postao toliko popularan. 

Napravite svoj suvi šampon 

Ako ste zabrinuti zbog hemijskih sastojaka na etiketi vašeg suvog šampona, možete se odlučiti za organski proizvod. Da napravite sopstveni suvi šampon, uzmite 1/4 šolje kukuruznog ili pirinčanog skroba i dodajte malo cimeta ili kakao praha, u zavisnosti od boje vaše kose. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnih ulja kao prirodni miris.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.