Oglas
· · Komentari: 0

Koje igračke su dobre za decu? Evo prema čemu treba da ih birate

Šta se događa kada dete ima previše igračaka?

1698052045_shutterstock_1342776056.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Igračke su dizajnirane da pomognu deci u razvoju. Ali, kako istraživanja pokazuju, da bi ispunili ovu ulogu, ne bi trebalo da ih bude previše. U suprotnom, umesto da budu od koristi, počinju da nanose štetu.

Zašto je previše igračaka loše za vaše dete?

To dovodi do preterane stimulacije nervnog sistema deteta i negativno utiče na njegovu sposobnost da uči i kreativno se igra. Kao što je odraslima teško da se koncentrišu na posao u pretrpanom kancelarijskom prostoru, tako je i detetu, okruženom planinama igračaka, teško da se koncentriše na bilo koju od njih – i jednostavno gubi interesovanje za njih.

Istovremeno, kako pokazuju istraživanja, ako dete ima samo nekoliko igračaka, može se fokusirati na svaku od njih, uključiti svoju fantaziju i maštu – i početi da se igra. A koristi od kreativne igre za razvoj dece ne mogu se preceniti.

Pored toga, kada dete ima previše igračaka, ono prestaje da ih ceni i prestaje da oseća zahvalnost što ih ima. Teško je kada vidite da neka nimalo jeftina igračka, koju ste s ljubavlju odabrali za poklon svom sinu ili ćerki, leži na podu i ravnodušno je šutirana dok dete prolaze.

Šta da radim?

Spasiće vas raspršivanje i sistematizacija. Naravno, ovo je lakše reći nego učiniti. Morate biti spremni na činjenicu da će biti mnogo vrištanja, protesta i skandala, ali deca će morati da shvate da je nemoguće živeti okruženi ruševinama igračaka.

Kada je reč o manjim igračkama, one se mogu organizovati i sistematizovati. Tako će svima biti lakše: deca će znati koje igračke imaju, gde se čuvaju i gde da ih stave kada se igra završi. I roditelji više neće morati da gledaju užasnuto u pod prekriven slojem igračaka i noću bosim nogama gaze po kockicama i drugim neočekivanim predmetima. U svakom slučaju, šanse za ovo će se smanjiti.

Kako da organizujete igračke:

Prvi korak je inventar. Morate da napravite spisak svih igračaka koje imate u kući. Zatim ih podelite u grupe:

  • ostaviti za igru
  • čuvati za skladištenje (ovo mogu biti igračke povezane sa sentimentalnim uspomenama, neke porodične baštine koje se prenose s generacije na generaciju, kolekcionarske igračke koje se mogu staviti na "izloženo" mesto na polici
  • baci, pokloni ili prodaj

Igračke iz grupe "čuvaj za igru" moraju biti organizovane tako da budu jasno vidljive i lako dostupne detetu. Sakrijte dve trećine ovih igračaka u orman ili negde drugo.

Jednom mesečno izvršite "rotaciju igračaka" da biste stvorili efekat novine: uklonite neke igračke i umesto njih izvadite one koje su bile skrivene. Istovremeno, morate osigurati da komplet igračaka koji je dostupan detetu sadrži igračke iz različitih kategorija.

Koje kategorije igračaka postoje?

  • Funkcionalne igračke: konstrukcioni setovi, kocke, slagalice, piramide, vezivanje, slagalice, sprave za igru sa vodom i peskom itd. Ove igračke pomažu u razvoju fine i grube motorike, spretnosti i koordinacije.
  • Aktivne igračke: sportska oprema, lopte, penjalice, tobogani - ukratko, sve što pomaže fizičkom razvoju deteta.
  • Obrazovne igračke: društvene igre, magnetna abeceda, sorteri i tako dalje.
  • Kreativne igračke: materijali za izradu, boje, markeri, testo za igru, muzičke igračke, aplikacije za digitalnu muziku i aplikacije za crtanje.
  • Igračke likovi: lutke, plišane igračke, likovi iz pozorišta lutaka, sve vrste automobila, traktori, buldožeri, oprema za igranje uloga - kape, maske, kostimi, pribor.

Šta su "dobre igračke"?

Kada razmišljate koju igračku da kupite svom detetu, dajte prednost onoj koja odgovara njegovom uzrastu i stepenu razvoja, savetuju stručnjaci. Istovremeno, mora da stimuliše detetovu želju za učenjem, da zadrži interesovanje za igru, da budi kreativnost, a da istovremeno bude izdržljiva i bezbedna. Težak izbor, zar ne?

Međutim, ne govorimo o nekim skupim, složenim igračkama. Ove zahteve, inače, idealno ispunjavaju najjednostavniji predmeti za domaćinstvo.

Kartonske kutije, lonci, kuhinjski pribor, sve vrste kanti, lavora,kartona, plastične posude i čaše za lutke. Sve su to odlične edukativne igračke za decu svih uzrasta. dajte im ovakve obične predmete kako bi se njihova mašta probudila i pustite ih neka od običnog kroz kreativnost stvore svoju posebnu igru.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas