· · Коментари: 0
интересантно

Списак НАЈПРОДАВАНИЈИХ ИГРАЧАКА у историји: Деци су још увек занимљиве

Популарност дечјих играчака је слична многим другим комерцијалним индустријама и мења се из године у годину, тако да они у врху листе најпродаванијих дођу и прођу.

1606810404_girl-2105153_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Све то зависи од светских трендова и иновативности појединих локалних произвођача, а и од деце која заправо и бирају шта им се свиђа.

У мору тих заборављених играчака има и оних које превазилазе те оквире и постају глобално популарне и присутне деценијама уназад. Можда нису баш одушевиле децу из свих земаља света, али сва је вероватноћа да су чули за њих и да су многи родитељи као мали бирали баш њих. Без неког конкретног реда, о најпродаванијим играчкама прочитајте у наставку.

Прочитајте још: Колико смо зависни од МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА: Истраживања кажу да је слична оној од цигарета

Јо-јо

Врло једноставно, а уједно и врло забавно и просто заразно, играње јо-јоом је нешто чему тешко одолевају деца, па и одрасли. Немогуће је проценити колико примера је произведено и продато, с обзиром на то да је јо-јо у оваквом или онаквом облику присутан већ скоро 2.500 година. Модерна комерцијализација десила се 1928. године у Калифорнији, када је отворена фабрика посвећена прављењу искључиво ове играчке.

Барбика
Барби лутка је једна од најдуговечнијих и најпродаванијих играчака, са више од милијарду продатих комада и на стотине варијанти. Она је део популарне културе већ пола века и као таква је пронашла пут и у свет анимације, видео игара и других производа. Саме лутке се и даље производе и продају у великим цифрама широм света.
Јо-јо је присутан већ скоро 2500 година.

Акционе фигурице

Најчувенији и најзаслужнији за бум акционих фигурица су чувени Џиајџојци или Џијаџојци (по имену војника Џи Ај Џо, односно фиктивног америчког ратног јунака) направљени током рата у Вијетнаму. Оригиналне верзије су биле скупље од копија, али су зато копије биле доступне на многим пијацама и тезгама широм света. Они су отворили врата за продају многих других акционих фигурица, попут Трансформерса, Хи-мена и других…

Прочитајте још: Колико су добре МАСКЕ ЗА СПАВАЊЕ: Много могу да помогну

Аутићи

И овде постоји безброј варијација на тему, где су најпознатији они произвођача Хот Wхеелс, са више од 4 милијарде продатих примерака. Аутићи су популарни широм света међу дечацима, без обзира на њихову боју коже и средину у којој живе, тако да се и многи очеви сећају својих најдражих четвороточкаша из детињства.

Фото: Пиксабеј

Хулахоп

Рубикова коцка
Можда и није играчка у најстрожем смислу те речи, али јесте нешто што привлачи пажњу деце и одраслих широм света. Изум Мађара Рубика не служи само за просту разоноду, већ је у питању вежбање можданих вијуга са циљем савладавања загонетке и, често, изазивање беса и одустајање од тог циља. Свакако је добро за људе разног узраста као изазов, или макар симпатичан детаљ на полици.

Једноставни обручи направили су бум својом појавом крајем педесетих година прошлог века и у првом маху продати су у више од 100 милиона примерака. Продаја је касније опала, али се производ задржао до данас и познат је у разним крајевима света. Његова генијалност лежи у једноставности, па иако нису све девојчице опчињене њиме, и даље постоји релативно стабилна продаја на светском нивоу.

Хулахоп је продат у више од 100 милиона примерака.

Прочитајте још: Шта нам говоре СИМБОЛИ најчешћих привезака које волимо да носимо

ЛЕГО коцкице

Данске коцкице такође су нешто универзално, за шта знају сва деца, њихови родитељи, па и баке и деке. Ту су сетови са огромним бројем коцкица од којих можете правити нешто произвољно, лиценцирани производи из многих франшиза, аутомобили, роботи, мање-више шта год вам падне на памет – већ постоји у ЛЕГО варијанти. Процењује се да је компанија произвела више од 320 милијарди коцкица, а занимљиво је да су они уједно и највећи светски произвођач аутомобилских гума, све за потребе разних сетова и колекција.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.