Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико воде треба да пије дете током дана? Обратите пажњу на ове знакове

Вода је веома важна за раст и развој вашег малишана, зато родитељи треба да од малих ногу своју децу навикавају да пију воду

1668499299_shutterstock_1378649078.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дете између 1 и 3 године треба дневно да попије око литар воде, старија и више. Треба да водите рачуна да унос течности буде равномерно распоређено током целог дана, а не чекати да дете осети жеђ и нагло попије воду. Родитељи о хидратацији много више пазе током лета, јер је тада жеђ већа и израженија, међутим зима и хладно време могу да буду посебно опасни, јер жеђ толико није изражена због чега се уноси много мање течности.

Такође, ако је ваше дете веома физички активно, можда ће му требати више воде да би његово тело било хидрирано. Исто важи и за малу децу која су болесна, уколико мање уносе течности стање може да се погорша, посебно ако су прехлађени, имају грип или дијареју. Штавише, течност помаже да се отпусти слуз у носу и бронхијама. Али не претерујте са давањем воде.

Прочитајте још: Промене које се дешавају ЖЕНИ када постане мајка: Научници објашњавају процес трансформације

Уколико само дете још нема развијен осећај оптималног уноса воде, ово су сигурни знаци које треба да пратите да би сте знали да ли дневно пије довољно течности:

Урин

Малишан који пије адекватну количину воде може мокрити пет до шест пута дневно. Међутим, ако ваше дете не пије довољно воде, можда неће често мокрити, а приметићете и да му се боја урина мења од бледо жуте до тамно жуте. Ваше дете такође може да доживи проблеме са столицом и да добије затвор. Тамнији урин и теже пражњење црева указују на то да ваше дете не пије довољно воде.

Расположење

Вода је основни услов за правилно функционисање свих делова нашег тела. У недостатку воде, ваше дете може изгледати уморно и са мањком енергије. Такође можете приметити промену у његовом обрасцу спавања и може изгледати да је поспаније и спорије. Недостатак воде може учинити и вашу бебу раздражљивом и нервозном.

Прочитајте још: Научници изабрали ДЕСЕТ најлепших мушких и женских ИМЕНА на свету: На првом месту је име које је често у Србији

Физички изглед

Неадекватан унос воде може да утиче и на физички изгледа вашег малишана. Здраво дете има сјајну кожу и светле очи. С друге стране, мало дете које не пије довољно воде може имати суву и перутаву кожу. Уста му могу изгледати исушена и сува, а може уколико плаче да има минимално или ни мало суза.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas