Oglas
· · Komentari: 0

Koliko vode treba da pije dete tokom dana? Obratite pažnju na ove znakove

Voda je veoma važna za rast i razvoj vašeg mališana, zato roditelji treba da od malih nogu svoju decu navikavaju da piju vodu

1668499299_shutterstock_1378649078.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dete između 1 i 3 godine treba dnevno da popije oko litar vode, starija i više. Treba da vodite računa da unos tečnosti bude ravnomerno raspoređeno tokom celog dana, a ne čekati da dete oseti žeđ i naglo popije vodu. Roditelji o hidrataciji mnogo više paze tokom leta, jer je tada žeđ veća i izraženija, međutim zima i hladno vreme mogu da budu posebno opasni, jer žeđ toliko nije izražena zbog čega se unosi mnogo manje tečnosti.

Takođe, ako je vaše dete veoma fizički aktivno, možda će mu trebati više vode da bi njegovo telo bilo hidrirano. Isto važi i za malu decu koja su bolesna, ukoliko manje unose tečnosti stanje može da se pogorša, posebno ako su prehlađeni, imaju grip ili dijareju. Štaviše, tečnost pomaže da se otpusti sluz u nosu i bronhijama. Ali ne preterujte sa davanjem vode.

Pročitajte još: Promene koje se dešavaju ŽENI kada postane majka: Naučnici objašnjavaju proces transformacije

Ukoliko samo dete još nema razvijen osećaj optimalnog unosa vode, ovo su sigurni znaci koje treba da pratite da bi ste znali da li dnevno pije dovoljno tečnosti:

Urin

Mališan koji pije adekvatnu količinu vode može mokriti pet do šest puta dnevno. Međutim, ako vaše dete ne pije dovoljno vode, možda neće često mokriti, a primetićete i da mu se boja urina menja od bledo žute do tamno žute. Vaše dete takođe može da doživi probleme sa stolicom i da dobije zatvor. Tamniji urin i teže pražnjenje creva ukazuju na to da vaše dete ne pije dovoljno vode.

Raspoloženje

Voda je osnovni uslov za pravilno funkcionisanje svih delova našeg tela. U nedostatku vode, vaše dete može izgledati umorno i sa manjkom energije. Takođe možete primetiti promenu u njegovom obrascu spavanja i može izgledati da je pospanije i sporije. Nedostatak vode može učiniti i vašu bebu razdražljivom i nervoznom.

Pročitajte još: Naučnici izabrali DESET najlepših muških i ženskih IMENA na svetu: Na prvom mestu je ime koje je često u Srbiji

Fizički izgled

Neadekvatan unos vode može da utiče i na fizički izgleda vašeg mališana. Zdravo dete ima sjajnu kožu i svetle oči. S druge strane, malo dete koje ne pije dovoljno vode može imati suvu i perutavu kožu. Usta mu mogu izgledati isušena i suva, a može ukoliko plače da ima minimalno ili ni malo suza.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas