Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
родитељи

ПСИХОЛОГ саветује како да ДЕЦУ ОДВОЈИТЕ ОД ВИДЕО ИГРИЦА

Није лако децу одвојити од игрица, а посебно за време распуста кад немају обавеза. Све је још теже са децом млађом од десет година, јер они највише воле да их играју, а најлакше развијају зависност.

1597828128_game-1232879_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Видео-игре на телефону или компјутеру воле многи од нас, а воле их и деца. Са играњем започињу све раније, а некима је то главна забава већ са четири године. Забрињава податак и да се годишње на Институту за ментално здравље у Београду због видео-игрица хоспитализује 20–30 деце, а у највећем броју случајева реч је о дечацима.

Прочитајте још: Овај ХОТЕЛ испуњава жеље! Све је на дохват руке, септембром је ПОСЕБНА ПРИЧА (ФОТО)

Како је у току летњи распуст, деца немају обавезе, па и више користе мобилне телефоне. Зато Николина Милосављевић, дечји психолог и саветник за родитеље, открива пет савета како да мотивишете дете да остави телефон и видео-игрицу и усмери се на неку другу активност.

Покушајте да деци испод десет година не дозвољавате да претражују самостално интернет!
Фото: Пиxабаy

1. Помирите се са чињеницом да ваше дете и сва деца у његовој околини често користе мобилне телефоне и играње игрица као вид разоноде. Што се пре сви будемо помирили са тим, биће нам лакше.

2. Уколико имате дете млађе од 10 година, покушајте да не дозволите да претражује интернет самостално, без вашег надзора, и настојте да му не дајете да игра игрице. Ако му дозволите, већа је вероватноћа да ће развити зависност од интернета и игрица.

Прочитајте још: Три савета за РОДИТЕЉЕ: Како да помогнете ДЕТЕТУ У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ

3. Ако одлучите да купите детету мобилни телефон или неку платформу за играње игрица, пре него што дете крене са коришћењем тих привилегија јако је важно да дефинишете која су правила коришћења, као и да унапред дефинишете последице уколико се правила не поштују.

Упознајте се са садржајем игрица!

4. Инсистирајте на томе да дете може да игра игрицу и користи телефон за претраживање онлајн садржаја само онда кад испуни све обавезе у току дана. Ако прекрши правила, будите сталожени и доследно спроведите последице.

Прочитајте још: Ближи се ПОЛАЗАК У ШКОЛУ: Уредите школарцима ПРОСТОР ЗА УЧЕЊЕ

5. Ако желите да ваше дете прекине играње игрица, покушајте да не будете одсечни и груби, него му једноставно нежно приђите, додирните га и питајте радознало шта ради, каква је то игрица. Упознајте се са тим с чим се тренутно забавља, па тек тада тражите од њега да остави телефон. У том случају мање ће негодовати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas