Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам фраза за одгајање срећне деце: Најбољи начини за разговор са децом

Као што знамо, родитељи и старатељи имају одлучујуц́и утицај на начин на који деца доживљавају живот, емоције и себе. Они су, у великој мери, људи који могу да одгајају срец́ну децу и будуц́е, срец́не одрасле особе

1693482224_shutterstock_1570353451-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Али који је најефикаснији начин да разговарате са дететом, а да притом пазите да држите границе и улажете у његову срец́у? Стручњаци предлажу неке једноставне фразе које можете користити у свакодневном животу и које вам омогуц́авају да прихватите дечја осец́ања и да не одступите од својих правила.

Имајуц́и на уму ове основе, издвојили смо најбоље фразе које ће вам помоћи у одгајању срећне деце.

1. "Морам да размислим о томе"

Родитељи су често пребрзи и желе да што пре одговоре својој деци или мисле да увек морају брзо да реше проблем. Рец́и „Морам да размислим о томе“ даје вам ауторитет, купује вам време, а такође уводи идеју да људи размишљају о стварима и одмере предности и недостатке пре него што дођу до одговора.

2. "Како се осец́аш у вези са тим?"

Многи родитељи превише хвале своју децу. Али уместо да своје узбуђење заснивате на сопственим осец́ањима, можете једноставно питати дете како се осец́а у вези са нечим што је постигло. Лепа ствар у вези са овом фразом је то што не морате нужно да будете узбуђени због свега што дете ради, док истовремено подстиче дете да ступи у контакт са оним што сматра да га испуњава.

3. „Да видимо шта још можемо да урадимо“

Кишни дан, играчка која је поломљена, задатак који није написан или неуксуна храна... Све су то ствари које могу узнемирити дете. Али тајна помоц́и детету да се избори са својим разочарањем је у томе да не журите да га „избавите“ од тога. Уместо тога, требало би да му помогнете да научи како да се носи са стварима које га узнемиравају. Таква фраза нуди алтернативна решења за сваки проблем и учи дете да прихвати мале или велике поразе. У суштини ц́ете му помоц́и да научи да се прилагоди и управља са оним што има.

4. "Слушај своје тело"

Када, на пример, дете каже: „Боли ме стомак“, не морате журити да доносите одмах сопствени закључак, уместо тога, помогло би размишљање о могуц́им узроцима. На овај начин деца уче да обрац́ају пажњу на своје тело и препознају разлике. Када дете буде могло да препозна шта се дешава његовом телу, моц́и ц́е да реагује на одговарајуц́и начин.

5. "Удахни дубоко" или "Хајде да направимо паузу"

Сви ми треба да правимо мале паузе у свакодневном животу, али лако је заборавити како. Ова конкретна фраза, међутим, даје јасан тајм-аут и даје неопходан простор и време које детету често треба. На тај начин ћете у суштини научити дете како да успори и управља стресним ситуацијама.

6. "Хајде да покушамо све изнова"

Када ваше дете одбија да једе поврц́е, дели своје играчке или једноставно не жели у шетњу до парка, ово је добар начин да га подсетите како очекујете да се понаша. Лепота фразе је у томе што му дајете до знања да је његово понашање неприхватљиво, а да га не грдите.

7. "То је одлична идеја"

Подршка идејама вашег детета помоц́и ц́е му да схвати да може ефикасно да реши своје проблеме. Било да је у питању двогодишњак који бира шта ц́е обуц́и, шестогодишњак који одлучује како да проведе поподне, или осмогодишњак који расправља о томе коју причу да напише, ова фраза у суштини значи да му верујете ма шта оно мисли.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas