Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта дете треба да зна самостално да уради од 8. до 10. године: Списак 20 важних обавеза

У периоду од 8 до 10 година деца желе да буду одрасла, али су и даље деца. Међутим, у овом периоду дешавају се крупне прекретнице у развоју, где се малишан све више учи самосталности и постаје самосталан

1703247942_shutterstock_1653376630.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сада добија одговорније задатке које сам обавља, како у школи, тако и код куће, Разговори са дететом постају сложенији, он жели да прича са вама о ширим темама, показује свој став и мишљење, постаје емоционално интелигентније, док је све више укључен у свакодневни живот и обавезе породице.

Осмогодишњаци постају самосталнији и зрелији. Биће вам драго када видите да почињу да показују истинску емпатију према другима и почињу да стављају друге на прво место у ситуацијама које раније нису, као што је срећно пуштање млађег брата или сестре да буде први у породичној игри. Ово доба није без изазова, али генерално гледано, то је мирна и угодна година између деце и њихових родитеља, то се само још више развија и наставља до 10. године.

Свако дете се развија индивидуално, али ево које све вештине би требало да савладају деца од 8. до 10. године:

  1. Спакују ранац.
  2. Ураде домаћи задатак.
  3. Оперу судове.
  4. Укључите машину за прање судова и микроталасну рерну.
  5. Очисте под.
  6. Усисавају.
  7. Воде рачуна о свом љубимцу.
  8. Знају сами да се очешљају
  9. Постављају сто
  10. Избносе смеће
  11. Обришу прашину
  12. Припреме једноставне оброке (сендвиче или житарице са млеком)
  13. Опрезни су са опасним предметима (неће отворити рерну без крпе, неће се играти са ножем)
  14. Знају како да позову хитну помоћ или полицију.
  15. Поштују саобраћајне знакове и сигнале.
  16. Почињу сами да се туширају и купају.
  17. Спремају се самостално за спавање.
  18. Могу самостално да перу зубе и чћисте концем.
  19. Могу самостално да се обуку и да бирају одећу.
  20. Имају више емпатије према другима, спремни су да препусте нешто другима,да деле више него раније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas