Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три женска имена која носе значење "мора": Популарна су и у Србији

Да ли сте знали каква значења носе ова имена?

1687095656_profimedia-0204967863.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Ако сте неко ко воли море, ужива да слуша таласе, да плива и импресионирани сте снагом воде, као и плаветнилом које се спаја са небом и у које сваког дана урања Сунце, можда ће вас баш море инспирисати да дате име својој девојчици.

Родитељи све чешће дају деци имена која указују на контакт са природом, па тако имамо Росу (јутарња роса), Цвету, Тару (река и планина), Сунчицу итд.

Три женска имена која су повезана са морем, али имају и додатна дубока и прелепа значења:

1. Дариа

Ово име на персијском језику значи "море". Поред тога. Дариа има симболику као она која је "надарена"; "најлепши дар"; "поклон са неба"... У Србији је популарнија варијанта имена са ј - Дарија.

2. Дорис

Западно име Дорис. Потице из грцког "Дорос", у вези са Доридом, хеленском богињом мора, па се сматра да је она "морска краљица", а изворног порекла из "дорон" значи "дар, поклон".

3. Адриана

Потиче од од илирске речи "адур" која значи "море" и "вода". Према латинском пореклу полази од "Х(А)дрианус", што значи становник "Адрије", или је настало по истоименом римском императору Публиус Аелиус Хадрианусу који је владао у 2. веку и чија је породица била пореклом из "Хадрије" (Адрије), места на обали Јадранског мора по коме је оно названо "Маре Адриатицум". Ћерка познате српске глумице Мирке Васиљевић зове се Адриана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas