· · Komentari: 0
BRADA

Naučnici utvrdili: Nema POLJUPCA bez BRKOVA, niti udarca bez BRADE

Iako se smatra da brada odražava stil muškarca, naučnici su, pozivajući se na Darvinovu teoriju, istraživali kako je ona evoluirala i, zapravo, dobila ulogu ne samo da ulepša lice već i da ga zaštiti od udaraca

1593257484_Depositphotos_318837516_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pošli su od pretpostavke da je mandibula (kost vilice) koja najčešće strada u međuljudskim fizičkim obračunima, pa joj je vremenom, kako to samo priroda ume da uredi, obezbeđena zaštita od udaraca koji mogu da prouzrokuju traumu.

Pročitajte još: Doktori jednoj grupi pacijenata prepisali SMEH, a drugoj LEKOVE: Rezultat NEVEROVATAN

Da biste testirali ovu teoriju, naučnici su napravili ljudske vilice od veštačkih komponenti, a zatim su ih prekrili ovčjom kožom kako bi mogli da je udaraju tupim predmetom. Za eksperiment su koristili tri vrste ovčje kože - nešišanu koja je imitirala veliku i gustu bradu, striženu da bi se videlo da li i sami folikuli kose mogu da pruže nekakvu zaštitu i, na kraju, potpuno ošišanu, koja je predstavljala ćosavu vilicu.

Brada je korisna

Tako su ustanovili da dlake na licu mogu da ublaže udarac tupim predmetima, kao i pesnicom.

Brada ublažava udarac pesnicom.

- Rezultati studije su pokazali da su dlake značajno ublažile jačinu udaraca. Ako se to primeni na ljudsku dlaku, nema sumnje da gusta brada može da zaštiti ranjive delove lica, poput donje vilične kosti, od jakih udaraca, povreda, kontuzije kože i mišića lica - zabeležili su istraživači.

Test su radili na ovčijoj koži, a istraživanje bi moglo da bude korisno za grube sportove.

Doduše, to nisu testirali, ali nagađaju da brada verovatno pomaže da se smanji trenje između lica i objekta koji ga udara, što znači da bi brade mogle da budu odlična zaštita u grubim muškim sportovima, odnosno onima gde se udarci podrazumevaju. Dodali su, međutim, da nema dokaza da bi gusta brada mogla boksera da zaštiti od nokauta.

Istakli su i to da bi ovo otkriće moglo da objasni zašto dlake na licu asociraju na muževnost, ali i društvenu dominaciju i agresivno ponašanje.

Pročitajte još: Jači pol živi u SMRTNOM STRAHU da će žene uraditi sledeću stvar

Iako rezultati studije pokazuju da brade mogu da ublaže udarce, naučnici su priznali da to verovatno ne važi na sve, jer u zavisnosti od dela sveta varira njihova gustina kao i debljina dlake, pa smatraju da bi u narednom istraživanju i to trebalo da se uzme u obzir kako bismo znali kakva brada najbolje apsorbuje udarce.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.