· · Komentari: 0
BRIGA U TRUDNOĆI

IZ NEDELJE U NEDELJU: Šta sve treba da znate o trudnoći

Sve trudnice žele zdravu trudnoću.

1604914097_Depositphotos_106164396_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kada saznate da ste trudni, mogli biste početi da planirate trudnoću iz nedelje u nedelju.

Svakog dana možda imate sve više pitanja o zdravoj trudnoći. Šta treba da jedete? Možete li vežbati? Koju vrstu prenatalnih testova biste trebali uzeti u obzir? Ako nosite blizance ili druge višeplodne potomke, možda ćete iz nedelje u nedelju imati još više pitanja o trudnoći. Koliko kilograma treba da dobijete? Kako možete sprečiti prevremeni porod? Da li će vam trebati odmor u krevetu?

Pročitajte još: Nakon porođaja KLJUČNO je da imate POVERENJE u svog LEKARA

Bez obzira na vaša pitanja, razumevanje trudnoće iz nedelje u nedelju može vam pomoći da donosite dobre odluke tokom cele trudnoće. Naučite šta treba i šta treba uraditi u ishrani i naučite osnove o drugim zdravim pitanjima trudnoće - od vežbanja do bolova u leđima i seksa. Što više znate o svojoj trudnoći iz nedelje u nedelju, te ćete biti spremniji da se suočite sa onim što nas očekuje.

Prvo tromesečje

Prvih nekoliko meseci trudnoće - prvo tromesečje - obeležene su brzim promenama i za vas i za vašu bebu. Za vas, fizičke promene u prvom tromesečju mogu uključivati osetljivost dojke, umor i mučninu. 

Vaše emocije mogu se kretati od uzbuđenja do anksioznosti

Za vašu bebu je prvo tromesečje vreme brzog rasta i razvoja. Mozak, kičmena moždina i drugi organi vaše bebe počinju da se formiraju, a bebino srce počinje da kuca. Čak i prsti vaše bebe počinju da se oblikuju. Ako ste u prvom tromesečju, zakažite sastanak sa svojim doktorom za početak prenatalne nege.

Pročitajte još: Seks tokom trudnoće DA ili NE? Stručnjaci su OTKRILI, a odgovor će vas možda IZNENADITI

Drugo tromesečje

Foto: Depozit

Tokom drugog tromesečja trudnoće - od četvrtog do šestog meseca - možda ćete se osecćti bolje nego što ste se osećali u početku. Sada je vreme da uživate u trudnoći!

Recite svom lekaru šta vam je na umu, čak i ako se čini glupo ili nevažno!

Tokom drugog tromesečja, vaša beba može da počne da deluje stvarnije. Znaci i simptomi u drugom tromesečju mogu uključivati veće grudi, rastući stomak i promene na koži. Za vašu bebu, drugo tromesečje često obeležava sposobnost kretanja i čuvanja. Do 20. nedelje bićete na pola trudnoće. Redovne posete vašem lekaru i dalje su važne tokom drugog tromesečja.

Pročitajte još: Najveća RADOST ili opravdan STRAH? Sve žene SANJAJU o TRUDNOĆI, a onda se UPLAŠE

Treće tromesečje

Poslednjih nekoliko meseci trudnoće - treće tromesečje - može biti fizički i emocionalno izazovno. Znaci i simptomi trećeg tromesečja mogu uključivati bolove u leđima, gorušicu i sve veću anksioznost. Tokom trećeg tromesečja, vaša beba će verovatno otvoriti oči i duplirati kilograme.

Brz rast može da dovede do primetnijih pokreta fetusa

Pročitajte još: BEBA JE NA PUTU: Evo šta je potrebno da uradite pre njenog dolaska

Tokom trećeg tromesečja i dalje ćete se redovno sastajati sa svojim lekarom. Lekar može proveriti položaj vaše bebe. Kako se bliži vaš rok, nastavite da postavljate pitanja. Znanje šta možete očekivati tokom trećeg tromesečja može vam pomoći tokom poslednje faze trudnoće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.