Oglas
· · Komentari: 0
planeta

Naučnici došli do novih podataka o MARSU

Mnoga istraživanja bavila su se tragovima dolina drevnih reka koja su dugo ukazivale na to da je voda nekada tekla Marsom.

1613126236_Depositphotos_65166619_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Istraživači koji koriste zajednički rusko-evropski Egzomars orbiter otkrili su vodena isparenja u gornjoj atmosferi Marsa, još jedan dokaz da je „Crvena planeta“ nekada bila delimično plava.

Pročitajte još: Ove dve TETOVAŽE su joj spasile život: Evo zašto je važno da znate koja je LEVA, a koja DESNA strana (FOTO)

Novo istraživanje dvoje naučnika sa britanskog univerziteta, objavljeno u časopisu Science Advances, sugeriše prisustvo atoma vodonika koji „cure“ u atmosferi planete.

Naučnici su analizirali svetlost koja prolazi kroz atmosferu pomoću specijalnog instrumenta.

Voda je ključna za život kakav poznajemo, pa će traženje njenog porekla i istorija nestanka sa Crvene planete biti presudno za bilo kakve planove kolonizacije Marsa.

To će istovremeno otkriti i potencijalnu sudbinu naše planete.

- Merenje izotopa atoma vode je presudan element razumevanja kako je Mars kao planeta vremenom izgubio vodu, a samim tim i kako se habitat planete menjao tokom njene istorije - kaže Maniš Patel, viši predavač planetarnih nauka na Otvorenom univerzitetu.

Pročitajte još: "Evo dokaza da svet nije prilagođen ženama": Studentkinja objavila PORAŽAVAJUĆU listu (FOTO)

Poznato je da je većina preostale vlage na Marsu zatvorena u polarnim ledenim kapama, što podstiče neke sumnjive teorije o tome kako će ih nuklearnim oružjem oblikovati da bi stvorili planetu za ljude.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas